– Luftrommet er nå åpnet, med visse restriksjoner.

Det bekrefter flyplassjef I var Helsing Schrøen klokken 18.00.

– Hva slags restriksjoner er det snakk om?

– Det er snakk om hvor mange fly som skal komme og gå. Men det begrenser seg selv fordi det er så mange fly som kom seint inn.

Schrøen regner med at flyplassen vil være tilbake i full, normal drift innen en times tid – altså før klokken 19.00.

– Men forsinkelsene har forplantet seg begge veier, sier flyplassjefen.

Han opplyser av kvelden videre vil bli preget av forsinkelsene, men håper at disse ikke forplanter seg videre til lørdagen.

– Jeg har registrert noen kanselleringer, og lørdagen er uansett en roligere reisedag, sier Schrøen.

Flyplassen på Langnes hadde på dette tidspunktet vært stengt i flere timers tid, som følge av at luftrommet over hele Nord-Norge var stengt.

– Fiberbrudd

Tidligere fredag ettermiddag uttalte Schrøen at de ikke vet årsaken. Avinor sentralt har satt krisestab for å finne en løsning på problemet.

– Sannsynligvis er det snakk om et fiberbrudd, men vi vet ikke helt sikkert enda. Vi jobber på spreng med å innhente mer info, sier en tydelig stresset lufthavnsjef.

Visste ingenting

– Jeg visste ingenting om stengte luftrom før du fortalte meg det, svarer passasjer Carl Selander da iTromsø spør ham hvordan situasjonen påvirker hans reise.

VISSTE IKKE: Flypassasjer Carl Selander var ikke klar over at luftrommet var stengt før han snakket med iTromsø. Han fikk det bekreftet via informasjonsskranken på lufthavnen. Foto: Jørn Mikael Hagen

Han skal til Trondheim, via både Bodø og Oslo. En flykabal som kan bli vrien å få opp dersom det oppstår større forsinkelser allerede ved første avgang.

Etter at iTromsø informerte ham om situsjonen henvendte han seg til informasjonsskranken, men fikk ikke annen beskjed om at man bare må håpe situasjonen løser seg.

En kvinnelig flyplassansatt iTromsø snakket med var heller ikke klar over at luftrommet over hodene deres var stengt, men gjennom en rask sjekk via deres interne kommunikasjonskanaler fikk hun bekreftet det. Da var informasjonen hun fikk tilbake at de nå begynte boarding, i håp om en snarlig løsning.

Den ansatte ønsket ikke å oppgi navn eller bli tatt bilde av.

I det hele tatt var situasjonen ved lufthavnen rolig, som en vanlig fredag ettermiddag.

SOM VANLIG: Ved 16–30-tiden var det lite «kaos»-tilstander på Tromsø lufthavn. Antallet passasjerer var som en vanlig fredags ettermiddag. Foto: Jørn Mikael Hagen

Rammer fredags-«rushet»

Problemene skjer på verst tenkelig tidspunkt da det ventes flere fly til Tromsø fredag ettermiddag, og disse også skal videre.

Han har ingen prognose på når flytrafikken vil starte opp igjen.

– Ring tilbake om en time, da vet vi kanskje mer, sier han.

Schrøen sier problemet gjelder alle flyplasser nord for Bardufoss. Altså ved samtlige flyplasser nordover i landet er luftrommet stengt. Men ikke over Longyearbyen.

Ingen sammenheng

Flyplassjefen sier fredagens problemer ikke har noen sammenheng med utfordringene som stengte luftrommet over Sørlandet torsdag.

De legger til at de har systemer som sørger for at trafikken som allerede er i luften, er trygg.

– Flysikkerheten er aldri i fare, understrekes det.

Avinor ber passasjerer forholde seg til informasjon fra sine flyselskap.

På Avinors sider kan du følge med på flytrafikken. Foreløpig er en rekke ankomster og avganger på Tromsø lufthvan utsatte eller innstilte.

Saken oppdateres.

NÆR TOMT: Klokken 15.45 var luftrommet ver Tromsø nær tomt for fly etter at luftrommet over Tromsø er stengt. Foto: Flightradar (skjermdump)