Sagosen om livet i verdens største klubb: – Det er store egoer her

Sander Sagosens Paris St. Germain er i kjempetrøbbel i den franske serien. Det er slett ikke godt nok for storklubben.

PROFIL: Med sine 46 mål er Sander Sagosen PSGs nest mestscorende i Mesterligaen. Trønderen har fått mye tillit av trener Zvonimir Serdarusic. Foto: Jens Petter Søraa

ballsport

– Det har vært perioder i år der det har vært mindre god stemning. Det er et enormt press på oss. Vinner vi er alt greit, men så fort vi taper en kamp er det mange som er misfornøyde, sier Sagosen til Adresseavisen.

Han har nettopp avsluttet sitt første halvår i storklubben, som har vunnet den franske ligaen tre år på rad. Laget har gjort det skarpt i Mesterligaen, men trøbler skikkelig i hjemlig serie.

Etter 33-30-tapet borte mot serieleder Montpellier tre dager før julaften har PSG hele seks poeng opp med 13 kamper igjen å spille.

Det betyr at ligatittelen henger i en meget tynn tråd.

– Det er absolutt ikke tilgivelig her, sier Sagosen.

– Muligheten til å vinne er der, men nå er det ikke bare opp til oss selv. Men vi får ta det når den tid kommer, sier han.

– Vi skal vinne alle kamper

Trønderen beskriver en klubbsituasjon med tett kampprogram og en tropp som har kjent på belastningen, med to kamper i uken gjennom hele høsten.

Han snakker om en ligahverdag der det kjekkeste motstanderne vet er å ødelegge for store PSG.

Og en spillerstall proppfull av store stjerner med ditto store egoer. Albuene er spissere. Alle krever sin plass.

– Det står så mye på spill og vi har noen av verdens beste i alle posisjoner. Alle vil prestere, alle vil utvikle seg. Du er selvfølgelig fornøyd så lenge laget vinner, men du vil gjerne prestere og bidra selv. Det er mange store egoer her, det er både positivt og negativt, sier han.

GODE BUSSER: Sagosen og PSGs største stjerne, franske Nikola Karabatic, møttes i VM-finalen i januar. Nå spiller de i samme klubb. Foto: Michel Euler / TT / NTB scanpix

Og følger opp:

– Det positive er at alle jobber knallhardt for å bli bedre. Det går en faen i deg, og du trener knallhardt om du ikke får spille. Men så fort vi taper blir folk misfornøyde og det er dårlig stemning. Vinner vi er vi tilbake på topp. I bunn og grunn handler det om å vinne. Vi skal vinne alle kamper, det er et enormt press, sier 22-åringen fra Charlottenlund.

Han har imidlertid tidligere vist at press preller av ham. I stedet for å la seg stresse omfavner Sagosen forventningene.

– Det er utfordrende og pusher meg til å bli enda bedre. Dette har vært et riktig valg av klubb for meg. Jeg kan aldri hvile og si meg fornøyd. Presset på klubben er så stort at jeg hele tiden må jobbe knallhardt for å bli bedre. Det er artig å kjenne på følelsen av at nå må vi prestere.

Drømmeår

Trønderen har hatt et eventyrlig 2017, som startet med VM-sølv i Frankrike i januar. Han var den danske ligaens store spiller i sin siste sesong i Aalborg, som kulminerte med sluttspilltittelen i mai.

Da han dro til Frankrike i sommer var det vel vitende om at PSG er fylt opp av klassespillere som Nikola Karabatic, Mikkel Hansen, Daniel Narcisse og Nedim Remili.

Likevel er Sagosen blitt en svært så sentral brikke, noe som gjør at høstsesongen – til tross for problemene i ligaen – har vært en suksesshistorie.

– Det har vært et fantastisk halvår. Jeg har lært vanvittig mye. Forventningene jeg hadde før jeg kom ble innfridd fort, jeg har tatt nye steg og det har gått over all forventning sportslig sett. Jeg var forberedt på mindre spilletid enn før, men fått en meget sentral rolle fra dag én. Jeg har spilt ekstremt mye, og er en av dem som har fått mest tillit. Det var jeg ikke forberedt på, sier han.

MØTTE GAMLEKLUBBEN: PSG har hatt en finfin høst i Mesterligaen, der de blant annet møtte Sagosens tidligere klubb Aalborg. Her takler Sagosen Aalborgs Janus Dadi Smarason. Foto: François Mori / TT / NTB scanpix

Den franske storklubben spiller en annen type håndball enn hva Sagosen er vant med fra både landslaget og sine tidligere klubber.

– Jeg merker på hver trening at jeg blir bedre og bedre. Det tenkes på andre måter enn jeg er vant til, og nå når jeg har fått det inn i blodet føler jeg at jeg har utviklet meg to-tre steg, og kan beherske begge stiler. Jeg er enda råere i skuddet med lite fart i kroppen og kan spille med litt lavere tempo, sier han.

Etter en fem dager lang juleferie hjemme i Trondheim, hans første besøk til hjembyen siden han flyttet til Paris, starter oppkjøringen til EM i Kroatia.

Der har Sander Sagosen planer om å begynne 2018 minst like godt som 2017.