Da Arne (30) ble rammet av alvorlig depresjon, stilte Isberget-venner og TIL-spillere opp: – Det er mange som fortjener takk

For Arne Jonny Johnsen har TIL og supportersamholdet vært viktigere enn noensinne denne sesongen.

PÅ BEDRINGENS VEI: Isberget-leder Alf Edvard Masternes tar et godt tak rundt kompisen Arne Jonny Johnsen. Johnsen kom flyvende inn til Tromsø for å se toppkampen mot Rosenborg etter å ha lagt bak seg et tøft år.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

fotball

Den 30 år gamle TIL-supporteren er blant dem som følger TIL i tykt og tynt.

Denne helgen har den utflytta Honningsvåg-mannen reist oppover fra Oslo for å se hjemmekampen mot Rosenborg. Hans 17. TIL-kamp "live" denne sesongen.

I året hvor TIL har viktigere enn noen gang.

I fjor høst ble Johnsen rammet av en alvorlig depresjon som utviklet seg til å bli livstruende.

– Det skjedde en episode som påvirket meg veldig sterkt, et samlivsbrudd. Jeg gikk inn i en depresjonsperiode, forteller han til iTromsø.

– Det var så alvorlig at jeg holdt på å ende mitt eget liv. Så langt nede var jeg det på det verste. Det høres kanskje egoistisk og rart ut. I en slik situasjon tenker man ikke rasjonelt. Da tenker man kun på seg selv og sine egne tanker og følelser, fortsetter 30-åringen.

«Det er tausheten som dreper»

SØKTE HJELP: Arne Jonny Johnsen forteller til iTromsø at han brukte alt for lang tid før han oppsøkte hjelp for sin depresjonssykdom.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Vanskelig å svelge at man trenger hjelp

Å bli rammet av alvorlige psykiske problemer var noe Johnsen var helt uforberedt på.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle havne i en slik situasjon. Jeg har aldri hatt psykiske problemer tidligere, men når det først smeller, så smeller det skikkelig, sier han.

Han brukte flere måneder før han gikk til skrittet å få profesjonell hjelp. Like før jul i fjor. Det er han sjeleglad for i dag.

– Det er en pille å svelge. Det er vanskelig å innse at man trenger hjelp fra profesjonelt hold. Det er vanskelig å svelge at dette klarer jeg ikke alene. Da må man bare ta det steget som er nødvendig. Jeg gjorde det flere måneder for sent.

Toppkeeper slet med angst og depresjon: - Jeg fryktet og hatet fotball

SPØK OG ALVOR: Alf Edvard Masternes og Arne Jonny Johnsen er nære venner, med en stor felles interesse i fotballen. Denne helgen kan knapt bli bedre for de store TIL- og Manchester United-supporterne med kamp mot henholdsvis Rosenborg og Liverpool.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Miljøet har vært som terapi

Veien tilbake til mot en bedre hverdag begynte for alvor da årets sesong i Eliteserien ble sparket i gang. Da klarte Arne Jonny Johnsen å finne styrken til å ta del i supportersamholdet i Isberget igjen.

– Forrige vinter var ganske tøff. Da sesongen kom igang igjen, så klarte jeg å samle opp mot og krefter til å fortsette å reise rundt på kamper og støtte TIL.

Det har betydd mye for TIL-supporteren.

– Miljøet som er innad i Isberget har vært terapi, for der har man sin sosiale omgangskrets og gode venner. De som man står nærmest til har man også brukt som samtalepartnere. Avvekslingen for å få tankene over på andre ting betyr også mye.

HADDE SELVMORDSTANKER: - Så langt nede var jeg det på det verste. Det høres kanskje egoistisk og rart ut. I en slik situasjon tenker man ikke rasjonelt. Da tenker man kun på seg selv og sine egne tanker og følelser, sier Arne Jonny Johnsen om sine mørkeste stunder i dag.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Hvordan har du det i livet nå?

– Jeg er kommet til et sted i livet hvor jeg har lagt bak meg de verste tankene og de verste følelsene. Jeg ser tilbake på den perioden som noe jeg har kommet delvis over. Jeg er på rett vei. Skal man snakke om en diagnose, så er ikke ting snudd på en dag. Det går bedre og bedre for hver dag som går, og det er det viktigste.

– Følelsene for TIL blir sterkere og sterkere

Som oslobosatt reiser Johnsen på mange kamper landet rundt for å følge TIL sammen med Isberget.

– Åh...Det er mye tid man bruker. I år har jeg vært på fire hjemmekamper. Totalt i år blir det 14-15 kamper. Da reiser man ikke bare på Østlandet, men også i grisgrendte strøk. Det går mye tid og mye penger. Det er en hobby, en lidenskap som er viktig å ha i livet.

I år har hobbyen vært viktigere enn noen gang før. Livsviktig.

– Det har vært terapi. Selv om sesongen har gått så som så, så kjenner man mer og mer på følelsene ovenfor klubben som bare blir sterkere og sterkere. Og viktigere og viktigere, sier Johnsen selv.

Sterke bånd

På hotellet i Tromsø kvelden før storkampen mot Rosenborg møter Arne Jonny Johnsen en av sine nære venner i Isberget-miljøet, leder Alf Edvard Masternes.

– Det er flott at Arne vil dele det verste man kan oppleve, fordi psykisk helse dessverre fortsatt er tabu, sier en beveget supporterleder.

Han forteller om en tøff tid da kameraten slet som verst.

– Det var ille da jeg visste hva som var skjedd og ikke fikk svar på mobilen. Jeg foreslo lenge at han måtte be om hjelp og spurte han før han tok initiativ til profesjonell hjelp om jeg skulle bestille billett å komme ned til han, forteller Masternes og legger ettertenksomt til:

– Det er rart, men godt å vite hvor sterke bånd det blir ved å være glad i Tromsø IL og miljøet i Isberget.

Kontaktet av TIL-spillere

Arne Jonny Johnsen er også en velkjent skikkelse i "TIL-miljøet" på Twitter. Der var han også åpen om sine store problemer da sykdommen stod på som verst i fjor. Flere TIL-spillere kontaktet da også 30-åringen. ’

- Enkelte av spillerne har tatt kontakt og hørt om det går bra. Det er sånt som varmer ekstremt. Det er ikke en tvil om at det har vært en påvirkningskraft for å komme seg videre.

Han mener også folk i supportermiljøet både i nord og sør har vært til stor hjelp.

– I forhold til miljøet har jeg vært åpen om hvor jeg har vært. Vi har folk lengre sør som virkelig har stilt opp. Det er der man har den daglige omgangen. Det er mange som fortjener skryt, det er det absolutt.

– Fikk bearbeidet ting

Arne Jonny Johnsen trekker frem Isberget-kompis Leif Kristian Bachmann som en av hans viktigste støttespillere i Oslo.

– At han sank så ned som han gjør, det er brutalt å stå på utsiden å se på. Vi oppsøkte han på jobb for å dra han med oss ut. Men i begynnelsen tror jeg han hadde bestemt seg for å sørge alene og at han skulle sørge seg ihjel også, sier Bachmann.

Selv om kameratene har sett mye fotball sammen i perioden hvor Johnsen har blitt friskere, så mener Bachmann at mer enn bare fotball og miljøet har hatt betydning.

– Det løsnet mest av at han fikk bearbeidet ting. Da han begynte å initiativ og møtte opp igjen, så var det en befrielse. Det var godt å se han tilbake igjen, sier kompisen.

Stigen

En av grunnene til at Arne Jonny Johnsen står frem med sin sterke historie, er at han mener psykisk helse og depresjon fortsatt er et tabu i Norge som det bør snakkes mer om. Han håper å kunne hjelpe andre til å øyne et lys i enden av tunnelen og søke den nødvendige hjelpen.

– Det er som en film. Man faller ned og ned i en endeløs brønn, og tror at man aldri skal komme seg opp derfra. Men plutselig er det noen som kaster ned en stige til deg, illustrerer 30-åringen om sin tøffe kamp.

– Det var Isberget og TIL som kastet den stigen til deg?

– Absolutt, det er den største terapikilden som har vært der.

Faresignaler

Nils Håvard Dahl, avdelingsoverlege i psykiatri inntil han nylig gikk av med pensjon, forteller at folks generelle oppfatning av depresjon kan være litt ulik virkeligheten.

- Når det gjelder depresjon, så er det mange symptomer. De fleste forbinder depresjon med tungsinn og nedstemthet. Det trenger ikke å være til stede, selv om det også er vanlig.

Viktige symptomer er initiativløshet, konsentrasjonsvansker, endret matlyst, endret søvnmønster og ikke minst anhedoni, sier Dahl og forklarer det siste ordet:

– Det beskriver manglende lyst, glede og engasjement fra å gjøre ting som vanligvis gleder dem. Det kan være alt fra å være med kona, til fotball til å fiske laks, sier overlegen.

– Når bør man oppsøke hjelp?

– Hvis du endrer deg veldig fra slik du vanligvis er, hvis du går på jobben med stor lyst eller ikke orker å gjøre ting som vanligvis har vært en stor glede. Hvis slike ting, som å være med familien, gir deg ingenting lenger, da bør du oppsøke fastlege.

– Hva gjør man hvis man får selvmordstanker?

– Da skal man ringe fastlegen med en eneste gang og be om å få time neste virkedag. Eventuelt legevakten, sier Nils Håvard Dahl.

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

fotball