Inspirert av Arctic Race: Røymos VM-plan

Tromsø er langt bak i køen når det gjelder VM og verdenscup til «Nordens Paris». Det vil ordfører Kristin Røymo (Ap) gjøre noe med.

ORDFØRER: Kristin Røymo (Ap) har latt seg imponere av det Knut-Eirik Dybdal har fått til med Arctic Race. Nå vil hun jobbe for verdensmesterskap til Tromsø. Foto: Magnus Joki Arild

sykkel

Etter at Tromsø-OL 2018 kollapset har det vært uhyggelig stille hva gjelder internasjonale mesterskap til den arktiske hovedstaden.

Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) svarer bekreftende på at hun jobber aktivt med å posisjonere Tromsø for den internasjonale arenaen.

– Det gjør vi allerede. En av våre sterkeste fokusområder er å løse anleggsproblematikken i Tromsø. Og en naturlig konsekvens av at vi ferdigstiller anleggene er internasjonale mesterskap, innleder Røymo.

– Selv om Arctic Race er et fantastisk sommerarrangement, har vi noen fortrinn knyttet til vinteren som jeg mener vi må bruke på en bedre måte enn vi gjør i dag. Nå bygger vi noen anlegg både på Storelva (skistadion) og på Tromsøya (svømmebasseng) som ville kunne brukes i større mesterskap enn vi har vært vertskap for tidligere. Det er også sterke krefter i Tromsø som jobber for hopp og hoppsporten, utdyper ordføreren.

– Lokale initiativ

I likhet med skipresident Erik Røste så Røymo den første etappen av Arctic Race of Norway i Narvik.

– Hva skal til for at vi får et VM til Tromsø?

– Det handler mye om lokale initiativ og anleggssituasjonen. Narvik har tatt et initiativ, og gjør nå det som er nødvendig for å være en kandidat til VM. Det som vi opplever her i Arctic Race, at man har klart å samle landsdelen om et arrangement, er noe vi bør ta lærdom av for å få til ting i framtiden, sier Erik Røste til iTromsø.

IMPONERT: Skipresident lot seg imponere over planene Narvik har for alpinanlegget som skal prøve å få VM i 2025. Foto: Magnus Joki Arild

– Stort engasjement i Narvik

Røste kom rett fra befaring i alpinanlegget i Narvik – som seiler opp som en solid kandidat til å få arrangere historiens første Alpin-VM i Norge – i 2025.

– Det som er interessant med det vi ser i Narvik nå, er en langsiktig plan og en drøm om å arrangere VM, som de har fått mange i landsdelen til å støtte opp om det.

– Det kan bli en lovende VM-søknad?

– Det er klart at de jobber med det, og det er stort engasjement, så det er spennende. Det er nå tre steder som har vist interesse for å kunne være en VM søker. Jeg er mer optimist enn jeg har vært tidligere på at vi skal kunne få et alpin-VM til Norge, svarer Røste diplomatisk.

Røymo jobber for Narvik

Kristin Røymo (AP) er blant dem som kjemper for et alpin-VM til Narvik.

– Det oppfatter jeg at hele landsdelen stiller seg bak, sier Røymo.

I likhet med mange andre i landsdelen er Røymo sulteforet etter internasjonale mesterskap. Siden krigen har vi kun arrangert ett – VM på skøyter i Tromsdalen i 1991.

«Kollen» prioritert

Men i realiteten ligger imidlertid Tromsø ganske langt bak i køen når det gjelder VM-søknader. Det samme gjelder verdenscup i langrenn – og lignende.

– I de nordiske grener er det i dag Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim som er på den internasjonale WC-kalenderen. De har anlegg som tilfredsstiller de internasjonale kravene som foreligger. Det er attraktivt å arrangere WC-konkurranser og det er de som mener at Norge har for mange som arrangementer allerede.

– Er det ikke på tide for Skiforbundet å jobbe for internasjonale mesterskap til Nord-Norge?

– Vi er selvfølgelig opptatt av at vi skal få internasjonale mesterskap til Norge. Nå har ski-Norge bestemt at vi er søker av VM i nordiske grener til Trondheim. Det har førsteprioritet. Når det er avklart vil det neste være å jobbe for et VM i alpint til Norge. Der har Hafjell/Kvitfjell og Hemsedal i tillegg til Narvik meldt sin interesse. Men som sagt det hele starter med et lokalt initiativ og engasjement, slik som Tromsø tok i forhold til NM i langrenn i 2016 som ble et fantastisk flott arrangement.