Trønderne lever i en helt annen verden enn Østberg

– Tro det eller ei, men avstanden til toppen er blitt ganske mye mindre de siste årene, sier Silje Øyre Slind, som nærmer seg 50 starter i verdenscupen.

Mens Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng kjemper om norske pallplasseringer, kjemper Silje Øyre Slind og Anne Kjersti Kalvå om verdenscuppoeng på Tour de Ski. Da må de være blant de 30 beste.  Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

vintersport

Hun drømmer om å bli blant de 20 beste i Tour de Ski sammenlagt og skal gi alt i onsdagens klassiske sprint i Oberstdorf.

Oppdalsløperen fyller 30 år i februar og er på rekruttlandslaget. En kombinasjon som var utenkelig for noen år siden.

– Vi hadde en grense på 26 år, men slapp opp på grensa i fjor, sier Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund.

– Tøft å holde ut

For Slind betyr landslagsplassen mye. Satsingen på langrenn kombinerer hun ved å jobbe ved toppidrettslinja på en videregående skole i Drammen.

Silje Øyre Slind er snart 30 år og på rekruttlandslaget. Hun kjemper om en topp 20-plassering i Tour de Ski. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

– Jeg har vært heldig. Jeg håper det kan sende et signal til løpere som ikke er på sitt beste når det er 20 år. Du blir nesten sett på som om du er avdanket når du er 22 år. Det er tøft å holde ut hele veien, men jeg håper flere kan se at det går an, sier Slind.

Hun står ved den norske smøretraileren der det er sammenlagtleder Ingvild Flugstad Østberg (27) som får medienes oppmerksomhet. Å gjøre som Østberg, å kjempe i toppen internasjonalt, er målet til både Silje Øyre Slind og Tour-debutant Anne Kjersti Kalvå (25).

– Akkurat nå er det «all in», sier Kalvå som ligger på 35. plass i touren når fire renn gjenstår. Landslagsplass er den store drømmen til Lundamo-løperen som er på Team Veidekke Region Midt-Norge.

Anne Kjersti Kalvå (t.h) drømmer om å oppleve samme suksess som sammenlagtleder av Tour de Ski, Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Venninnene har sluttet

Kalvå akter ikke å gi seg med langrenn, slik venninnene fra tida ved Heimdal videregående har gjort.

– På mitt beste har jeg vist at jeg er nærmere nå enn jeg har vært noen gang tidligere, sier Kalvå.

– Kommer du til å være skiløper når du er like gammel som Silje?

– Det er vanskelig å si. Hvis man stagnerer i flere år, så er det kanskje andre ting man vil holde på med, sier hun.

Silje Øyre Slind mener etableringen av regionlagene har vært avgjørende for at flere jenter satser som seniorer.

– Med regionlagene har det blitt flere muligheter for jentene til å satse. Før var det privatlag for guttene der noen få jenter fikk være med. Nå ser man at det fungerer, sier Slind og tenker på utviklingen i antall løpere som har vært siden hun deltok på Beitostølen for sju år siden.

Silje Øyre Slind (t.h) fyller snart 30 år. Anne Kjersti Kalvå er 25 år kan ikke garantere at hun er langrennsløper på fulltid om fem år. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

– Da var det knapt 30 som stilte til start. Nå har det blitt bedre, sier hun og viser til den nasjonale sesongåpningen i november der 55 kvinner stilte til start på 10 km klassisk.

– I min første seniorstart på Beitostølen, ble jeg nummer 25 av 25. Det er seks år siden, legger Kalvå til.

Følger utviklingen nøye

Skiforbundet følger nøye med på frafallet i skisporten.

– Det er færre og færre som satser når de ikke slår gjennom når de er 22-23 år, erkjenner Brit Baldishol og beskriver den økonomiske hverdagen for de nest beste som utrygg der studielån er en viktig inntekt.

Eller som Silje Øyre Slind sier det:

– Jeg har så jeg klarer meg, men det går ikke i pluss. Hverdagen er ganske fattig.

NB! En 20. plass i sammendraget vil betyr 500 sveitsiske franc inn på utøverens konto. En tiendeplass gir 5000 CHF, mens vinneren får 55000 CHF.

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

vintersport