– Det var veldig overraskende å bli nominert. Jeg ante ingenting før jeg så det i avisa, så det var ganske uventet. Det er utrolig hyggelig at det jeg har holdt på med i så mange år blir satt pris på, sier Helland om nominasonen til årets tromsøværing.

Startet i det små

Det hele begynte i 1979 da 25-åringen fra Hamarøy var nyutdannet ved musikkonservatoriet. Helland var bosatt på Kvaløysletta og kom snart i kontakt med andre sanginteresserte.

– Vi startet i det små, og både jeg og dem har utviklet oss parallelt siden da. Mange av de som var med å starte koret er fremdeles med i dag, sier kordirigenten som siden 1994 har jobbet som lektor i musikk ved UiT.

Trofast siden oppstarten

I dag består Sandnessund blandakor av 40 medlemmer.

- Alderen har økt noe med årene, men vi har også fått med oss noen nye stjerner. Rundt ti av oss har vært med hele veien, sier 60-åringen.

I år hadde koret sitt 35-årsjubileum, som ble markert med konsert i Ishavskatedralen. Helland har vært trofast dirigent helt siden oppstarten.

- Hvis jeg kan være en god formidler av musikken, så vil musikken selv trekke folk til øvingene. Musikk er så mektig. Det er så rent og fylt med klang. Det er terapeutisk både for meg og resten av koret, sier Helland.

Helsefremmende

Hun forteller videre at det ligger mye frivillighet og dugnadsarbeid bak et halvt liv i rollen som kordirigent.

- Vi synger på sykehjem og i gudstjenester. Vi har en sosial profil og sprer glede i lokalsamfunnet. Det er en stor del av dugnadsdelen i koret, sier Helland og fortsetter:

- Det blir som et slags ekteskap. Man får nære relasjoner og møter så mange fantastiske personer. Man kommer under huden på hverandre og deler både sorg og glede. Når man får til musikken og den nydelige klangen oppstår, føles det nærmest helsefremmende, påpeker den driftige 60-åringen.

Høydepunkter

Blandakoret har gjennom sine 35 år vært mye på reisefot, og kan vise til konserter i mange land i Europa. Senest i sommer var koret i Portugal.

- Vi har spilt i flere store katedraler i forskjellige land. På reisene våre er vi også opptatt av å være ambassadører for Tromsø. Vi har ofte hatt med brosjyrer og fortalt om midnattssola og nordlyset til de vi møter.

Koret har hele tiden rettet seg inn mot en nordnorsk profil.

- Vi har blant annet gjort større prosjekter basert på musikken til Terje Nilsen og tekstene til Helge Stangnes. Et annet høydepunkt var Evert Taube-produksjonen hvor vi fikk synge med profesjonelle i København, sier Helland.

Gode kandidater

Reaksjonene fra folk og kjente har ikke latt vente på seg etter nominasjonen.

- Man blir litt sjenert når man hører så mye fint som blir sagt om en. Spesielt på lunsjrommet på universitetet er det mange som er veldig entusiastiske, sier en ydmyk kordirigent.

Sine egne vinnersjanser tør hun imidlertid ikke si noe om.

- Nei, gud. Det er så mange gode kandidater. Det er morsomt å bli løftet frem i lyset på den måten. Arbeidet som ligger bak koret gjør seg ikke selv. Å jobbe frem god musikk med amatører er utfordrende, men mest av alt utrolig morsomt. Det er artig å bli sett, men hvem som fortjener å vinne vil jeg ikke gjette på. Det er det for mange gode kandidater til at jeg kan ta stilling til, forteller Helland.

Koret har i dag 40 medlemmer og holdt denne høsten jubileumskonsert. Foto: Tom Benjaminsen