Er du en av dem som heller bør leie enn eie?

– Til tross for at boligkjøp ofte er en smart investering, er det flere situasjoner der det likevel ikke er å anbefale.

VENTE? – Dersom det er muligheter for at du må flytte på deg på grunn av jobb eller studier, er det lurt å vente med å realisere boligdrømmen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.Foto: Shutterstock / NTB scanpix

bolig

Fem spørsmål om eie eller leie av bolig.

Eksperten: Elin Reitan

Utdanning: Bachelor i Internasjonal Forretningsdrift, Master of Business (Marketing) og Master of Professional Communication

Jobber som: Forbrukerøkonom i Nordea

1. Bør man i alle tilfeller kjøpe bolig?

– De aller fleste regnestykker viser at det lønner seg å eie fremfor å leie bolig. Jeg mener at boligkjøp fortsatt er en god investering for de aller fleste. Og det til tross for at markedet er mer usikkert enn på lenge. Det er imidlertid viktig at du kjøper for å bo og ikke for å tjene penger – det er ingen garantier for videre prisoppgang.

LEIE: Ikke alle bør eie. Spesielt ikke de som har kort tidshorisont.Foto: Shutterstock / NTB scanpix

– Til tross for at boligkjøp ofte er en smart investering, er det flere situasjoner der boligkjøp ikke er å anbefale. Dersom du går en usikker jobbfremtid i møte, er det grunn til å revurdere boligkjøpet. Mister du jobben, vil inntektene dine sannsynligvis reduseres betraktelig, noe som kan gjøre det vanskelig for deg å betale renter og avdrag på et eventuelt boliglån. Også dersom det er andre grunner til å tro at inntektene dine kan reduseres betydelig i tiden fremover, bør boligkjøp revurderes.

– Hvis du er usikker på hvor lenge du vil bli boende der du er, kan det være grunner til å avvente boligkjøpet.

EKSPERTEN: Elin Reitan.Foto: Mona Nordøy

2. Hvor lenge bør man eie før det lønner seg?

– Det er flere faktorer som påvirker dette, blant annet har boligpris- og renteutviklingen stor innvirkning på regnestykket. Det koster å bytte bolig, og spesielt i dagens usikre boligfremtid er det lurt å eie boligen i minst tre til fem år.

– Mange, spesielt unge førstegangskjøpere, har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Noen av dem er i en slik situasjon at de kan få problemer med å betjene boliglånet sitt i fremtiden.

3. Hva kan være fordeler med å leie?

– Fordelene er at du har større fleksibilitet og lettere kan flytte på deg og endre bolig dersom du må eller ønsker det. Du slipper å ta opp boliglån og slipper dermed en stor gjeldsbelastning. En av fordelene er at du unngår å sette deg i en økonomisk skvis dersom du ikke makter å møte nedbetalingsforpliktelsene.

– Din privatøkonomi slipper også å være såpass avhengig av utviklingen i norsk økonomi, som de med høy gjeld er. Rentenivået påvirkes nemlig av hvordan utsiktene i norsk økonomi er, så du slipper å bekymre deg for renteoppgang.

MYE Å SPARE: Det er rimeligere å eie, så lenge man bor lenge nok til at boligen stiger i pris. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

4. Hva kan være fordeler med å eie?

– Boligkjøpet er på mange måter en form for tvungen sparing, så lenge du betaler avdrag på boliglånet ditt. Bolig har også vist seg å være en av de beste investeringene du kan gjøre. Så lenge boligprisene stiger, kan du tjene gode penger når du selger boligen din.

– Mange nordmenn har opplevd å bli boligmillionærer de siste årene. Den norske skattepolitikken gjør det også svært gunstig å være boligeier, ettersom den store boliglånsbelastningen gir skattefradrag.

LEIE: Du er helt uavhengig av norsk økonomi og eventuell renteoppgang om du leier.Foto: Shutterstock / NTB scanpix

5. I hvilke tilfeller bør man forsøke å komme seg inn på boligmarkedet i stedet for å leie?

– En del av dem som i dag leier, kan fint betjene et boliglån for den summen de betaler i leie. Dersom du har solid økonomi, sikker inntekt og planlegger å bli værende der du bor en tid fremover, kan det være lurt å vurdere boligkjøp.

– Det er også en del som lever i parforhold som betaler leie til partneren. Dette er en klassisk samlivsfelle, og mange i denne situasjonen bør vurdere å kjøpe seg inn i partnerens bolig og heller bruke den summen de betaler i leie til partnerne, til å betjene et boliglån.

iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

bolig