«Lemmy» feiret 40-årsjubileum med sitt band Motörhead i 2015, og frontfiguren holdt det gående til siste slutt, før en aggressiv krefttype ble konstatert 2. juledag – to dager etter hans 70-årsdag julaften. To dager senere døde rockbautaen, som gjestet Oslo Spektrum så sent som 3. desember.

Det britiske rockbandet sto to ganger på scenen i Tromsø – første gang 15. juli 1985.

– Levde ut rockmytene

Daværende Bladet Tromsø-journalist Per Kristian Olsen var den første fra lokalpressen som møtte og intervjuet den engelske rocklegenden, i forkant av nevnte konsert.

– «Lemmy» var på en måte rockens grunntone. Til meg uttalte han at han ikke spilte rock'n'roll – han var rock'n'roll, sier Olsen.

Olsen innrømmer å ha vært nervøs før møtet med den hardbarka engelske rockeren i 1985.

– Allerede da levde han ut rockmytene, men han viste seg å være en høflig og mild fyr. Jeg husker godt at han beskrev seg selv som småfeit, kåt og dum, men kåt var nok det eneste som stemte. Dum var han i alle fall ikke!

– En ordentlig kultfigur

Kenth Wikbjer var mannen som booket og arrangerte konserten i Tromsøhallen sommeren 1985. Han reagerer med sjokk på den triste nyheten.

– Jeg trodde vel på en måte at «Lemmy» skulle leve for evig. Han var jo en ordentlig kultfigur innen rocken, og han inspirerte veldig mange.

– Jeg husker ham som en veldig ok fyr som overhodet ikke var kravstor eller snobbete, og selve konserten var som å stikke hodet inn i en jetmotor, sier Wikbjer og ler.

Punk, metal og rock'n'roll

Sommeren 2006 spilte «Lemmy» og Motörhead sin andre og siste konsert i Tromsø – som headliner på Buktafestivalen. Booking- og daværende festivalsjef Robert Dyrnes trodde i likhet med Wikbjer at engelskmannen skulle overleve alt.

– Jeg anser Motörhead som den største bookinga vi har gjort til Bukta. Da vi prøvde å booke dem tilbake til festivalens tiårsjubileum, hadde honoraret økt til det firedobbelte, som sier mye om deres vedvarende og økende status.

– Det aller kuleste med Motörhead var at de krysset så mange sjangre på en unik måte. Uansett om du likte punk, metal eller rock'n'roll, så elsket du Motörhead.

Whisky og flipperspill

Robert Dyrnes har vært fan av bandet siden han som barn fikk livealbumet «No Sleep 'til Hammersmith» på kassett tidlig på åttitallet, og har gode minner fra møtet med «Lemmy».

– Vi visste at han var besatt av flipperspill, så vi fikk ordnet et slik til han backstage.

Festivalsjefen endte opp med å få flipperspillet signert av legenden, for så å kjøpe det til seg selv.

– Jeg har det stående i stua, så jeg skal ta meg en whisky og ta en runde på flipperspillet i kveld, for å minnes «Lemmy», avslutter han.

JOURNALIST: Daværende Bladet Tromsø-journalist Per Kristian Olsen møtte og intervjuet «Lemmy» i 1985. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
KONSERTARRANGØR: Kenth Wikbjer var mannen bak Motörheads første konsert i Tromsø, sommeren 1985. Foto: Lars ?ke Andersen