Det er ikke så ofte tromsømusikeren Marit Sandvik gir ut ei ny plate, men når hun først gjør det, er det desto større grunn til å glede seg over det hun kommer med, enten innholdet kan plasseres innen de mer tradisjonelle jazzsjangrene eller har sitt utspring i hennes fascinasjon for det latinamerikanske.

Marit Sandvik har vært på reise, men ikke til Sør-Amerika. I mars i fjor var hun i Roma og spilte inn albumet «Travel» sammen med den italienske trommeslageren Maurizio Picchiò.

Det er nå utgitt på det italienske selskapet AlfaMusic. Blant de andre musikerne som medvirker på albumet er det også flere andre utsøkte italienske musikere – trompetisten Fabrizio Bosso, tenoristen Maurizio Giammarco og bassisten Rafaello Pareti.

Men nordfra tok hun med seg til Italia den flotte pianisten Eivind Valnes som hun har spilt mye sammen med de siste 20 årene, blant anna på sin andre utgivelse «Even Then (Mother Song)» (2002). Og Valnes er så avgjort med på å sette sitt elegante preg på dette albumet.

På «Travel» er det opp fra hennes jazzrøtter musikken vokser. Marit Sandvik har et musikalsk utgangspunkt i bop-tradisjonen, men gjødsler også musikken sin med elementer fra mer moderne europeisk jazz. Dette gir spennende låter med melodiøsitet, kvalitet og egenart.

Da hun debuterte med «Song, Fall Soft» sammen med Jazz i Nord i 1995, var det vokalmusikk fra jazzens standardrepertoar som sto i sentrum. I de 20 årene som er gått, har hun jobba stadig mer med komponering og arrangering, og på «Travel» er det i hovedsak låter hvor hun selv har skrevet både musikk og tekster som hun presenterer.

Marit Sandvik er en vokalist med stålkontroll og autoritet. Hun imponerer både når hun inntar den tradisjonelle sangsolistrollen og med måten hun på sin karakteristiske måte lar sangstemma gli inn som et instrument i bandets ensemblespill, slik vi for eksempel kan høre det på åpningssporet «Going Back, Going Forth».

Hennes følsomhet for melodiøsiteten i låtene og innlevelse i tekstformidlingene, som kommer spesielt godt til uttrykk i balladene, setter hennes vokale uttrykk i en særstilling, ikke bare i norsk sammenheng men også internasjonalt. Det er klasse over det hun sammen med sine medmusikere leverer på «Travel» som nå er tilgjengelig digitalt, men ennå ikke i fysisk format.

«Travel» er blitt et album med fin variasjon, både musikalsk og gjennom spekteret av følelser som formidles. Her er låter med tett ensemblespill hvor blåserne gir lytterne lydbilder med skikkelig trøkk.

Andre ganger får det lyriske dominere, som i balladene «Lullaby for a Starship», «Painted», hvor også en strykekvartett er med og gir låten sin karakter, og avslutningssporet «Once», hvor Eivind Valnes sitt følsomme pianospill og Rafaello Paretis kontrabass bærer musikken og gir god plass til Marit Sandviks stemme.

Kort sagt er «Travel» blitt 51 minutter med jazz av verdensformat, hvor låtene kommer som 10 perler på ei snor.

MARIT SANDVIK & MAURIZIO PICCHIÒ «Travel» (AlfaMusic)