TELEGRAFBUKTA: Sol, sommer, varme, øl, rock, måseskrik og festival i Bukta. Noe mer kunne ikke Lofoten-artisten Sondre Justad bedt om da han åpnet Buktafestivalens andre dag.

Les alt om Buktafestivalen her!

Med singelslippet «Det e over» og «Riv i hjertet» i fjor, har karrieren ikke gått noen andre veier enn oppover. Men etter omtrent 260 konserter på to år blir ikke Justad kvitt nervene før en konsert.

– Jeg er enda nervøs. Mange av låtene føles ferske og trenger å spilles noen ganger før jeg er komfortabel på scenen. Før vi går på scenen sier jeg alltid til bandet at vi skal spille den beste konserten vi har spilt, sier Justad.

«Hjemmefordel»

Selv om han er fra Lofoten, mener han at Buktafestivalen er hjemmebane og et «paradis på jord», som han selv har skrevet i tekstmeldinger til kompisene etter at han ankom Tromsø.

– Jeg er en livsnyter. Å lade opp med god sjømat ved en scene som er 10 meter fra havkanten hjelper veldig godt på oppladningen, sier pop-fenomenet, som mener det å være norsk popartist har blitt enklere med årene.

Lenge har han sett opp til Sverige og deres kultur for å tørre å satse på soloartister.

– De var heldige som hadde ABBA som banet vei med kvalitetspop. Det er ikke så mange år siden By:Larm begynte å booke mer popartister. I Norge skulle man lage alternativ musikk og satse på det. Jeg vil også leke med alternative ting som kan utfordre meg. Jeg vil ikke være en artist som lager russelåter.

Ekkelt med stempel

En annen lofotværing som har fått med seg tromsømusikere på sitt prosjekt, er Bendik Kajander. Artisten har gjort stor suksess med låten «E du den du vil vær?». Justad kjenner godt til Bendik og kjenner seg igjen på spørsmålet om å bli stemplet når man kommer med nordnorsk pop.

– De har kul og frisk musikk. Jeg husker godt da jeg kom med en låt og P3 skrev at jeg var en blanding mellom Sirkus Eliassen og Kråkesølv. At de får høre at de høres ut som meg tror jeg bare er fordi han synger på nordnorsk. Det er kjipt når du har skrevet låter og sunget hele livet, men man må bare godta det. Folk har behov for å sette noen i en bås, men det går over.