Det Tromsø-bosatte bandet Ondt blod, som er Spellemann-nominert som årets nykommer, slapp fredag musikkvideo på låten «Finnmark», fra albumet med samme navn.

– Det er stas å ha en så kul video som man kan spille i bakgrunnen på Spellemannprisen, sier vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn til iTromsø.

50 portretter

Videoen er spilt inn i Kirkenes sammen med filmskaper og musiker Carl Christian Lein Størmer. I videoen møter vi befolkningen som sliter med arbeidsledighet, og deres møte med flyktningene fra Syria. Her er også ordfører Rune Rafaelsen (Ap) en sentral karakter.

– Alle som er fra Kirkenes kjenner Rune. De fleste som har jobbet i næringslivet, politikken eller Barentsregionen vet hvem han er. Jeg vil beskrive han som klarsindig, vettig og en tåkelur fra nord, sier Bjørn, som forteller at de portretterte rundt femti personer i videoen.

– Det var en hyggelig og sterk opplevelse å møte folk som har gått uten jobb over lengre tid. Jeg tror mange i landet kan kjenne seg igjen i den desperate situasjonen i Kirkenes, med tanke på arbeidsledigheten.

Ondt blod-vokalisten er kjent for å være politisk engasjert, men forteller at de heller har forsøkt å beskrive situasjonen i Kirkenes enn å ytre en politisk mening.

Avslutter «Finnmark»-kapittelet

– «Finnmark» er en hyllest til hjembyen vår og folkene som bor der. Den handler om folk i Finnmarks evne til å stå den av, om det er evakuering, nedlegging av industri eller i møte med internasjonale storpolitiske kriser, sier Bjørn, som forteller at videoen er ment som et punktum for «Finnmark»-suksessen, som de er Spellemann-nominert for.

– Nå vil vi gjøre folk klar for nye ting fra oss. Vi har allerede spilt inn deler av det som skal bli oppfølgerplaten vår, og presentere noe av dette materialet for et utsolgt Rockefeller i Oslo onsdag 18. januar, avslutter Bjørn.