Guerella Gardening som fenomen var en del av 1970-tallets undergrunn, og handla om å dyrke fargerike blomster og næringsrik mat på nattetid i byrom eller andre arealer som man ikke hadde noen råderett over eller bruksrett til.

Det er dette fenomenet Frode Larsen har tatt utgangspunkt i med dette verket, men han tar det videre. Dette musikalske verket handler om å dyrke fram det gode og det vakre og i overført betydning luke bort ugresset; hvordan vi skal bekjempe det som truer oss som mennesker, menneskeligheten og vår lille planets eksistens. Eller som han sier i en av sine tekster: – Hvorfor er vi her? Hun ville hatt det bedre uten oss.

Naturlig utvikling

Musikalsk søker Oh! videre i det landskapet bandet tidligere har befunnet seg. Deres uttrykk er blitt karakterisert som soul, neosoul og soulpop. Uansett er det spor av mange beslekta uttrykk som har fått innpass i musikken. Soul som har tatt opp i seg elementer fra hiphop.

I dette verket høres det også ut som om de har latt soulen kikke seg litt over skuldra til jazzen som var et felles utgangspunkt for både det ene og andre. Ikke minst kommer dette til uttrykk gjennom Eirik Fjeldes tangenter.

Når de i tillegg spiller med 18 strykere i ryggen, så virker selvsagt det også inn.

Resultatet kan bli massivt, men aldri overlessa. Og det er fine variasjoner fra det nesten minimalistiske og rolige til skikkelig trøkk.

Frode Larsens karakteristiske lyse vokal er flott og naturlig nok sentral, men det åpnes også elegant opp for det instrumentale, og Tor S. Ditlefsens lysdesign løfter det totale inntrykket til det solide.

VOKALIST OG KOMPONIST: Oh-vokalisten Frode Larsen komponerte verket på bestilling fra Varangerfestivalen hvor det ble urframført i 2016. Foto: Helge Matland
KOMMER PÅ PLATE: I løpet av 2017 vil «Guerilla Gardening» bli utgitt på plate i omtrent identisk form som det ble spilt på denne konserten i regi av Nordlysfestivalen. Foto: Helge Matland
BAND OG ORKESTER: Vokalist og komponist Frode Larsen med frie bandmedlemmer, et strykeorkester med 18 musikere samt to korister i ryggen. Det kan bli trøkk av slikt. Foto: Helge Matland