Professor og filmskaper Steven Gao er for tiden i Tromsø for å bygge Bru mellom norsk og kinesisk filmmiljø. Etter møte med både Nils Gaup og Knut Erik Jensen, har han besluttet at hans neste film vil finne sted i Berlevåg.

– Det er bare ett ord som kan beskrive kulturen og naturen her i Nord-Norge; magisk, sier Gao, som etter en kjapp tur i Finnmark, besøkte Tromsø for å utveksle informasjon om film.

– Himmelen og havet sjarmerer meg. I tillegg til å fotografere er jeg også maler. Her i nord henter jeg mye inspirasjon, sier Gao.

Kinesisk «Veiviseren»

Etter et interessant møte med filmskaper Nils Gaup, som blant annet står bak «Veiviseren» var ikke filmskaperen i tvil. Det må lages en kinesisk versjon av «Veiviseren»

– Vi snakket om forskjellene på vestlig- og østlig filmproduksjoner, teknikker og markedsføring. Han tok meg godt imot og vi fant raskt tonen. Jeg mener han er en fantastisk filmskaper. Jeg møtte han først nå, men det føles allerede som vi er gode venner. Vi snakket litt løst om å lage en horrorfilm sammen, sier Gao.

Tvibit-møte

Mandag hadde Gao et møte med filmbransjen i Tromsø på Tvibit.

– Jeg vil være en ambassadør og en brubygger mellom to nasjoner for all slags kultur. Det finnes mange muligheter for oss begge og vi kan lære av hverandre.

Kunst-samarbeid

Men det er ikke bare innenfor film at Gao vil utveksle kompetanse og tjenester. Søndag møtte han forskjellige kunstnere på Galleri Nord, for å få et innblikk i nordnorsk kunst, og kanskje for å invitere dem til Kina. Organisasjonen som Gao representerer er en av aktørene som også er med på å støtte pianokonkurransen «Top of the World» i Tromsø.

– Når du skal lage en film i Norge går du vel for den vakreste plassen først. Blir det i Troms eller Finnmark?

– Det blir Berlevåg. Den varme velkomsten der, alle folkene og at jeg har fått hatt en forelesning på skolen der, gjør at jeg bare må lage min første film i Norge der.

VENNER: Steven Gao og hans gode venn og oversetter David Mirko Jenis. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø