Datoen er selveste 1. april, og stedet er Driv. Tromsøs nye stjerneskudd The Modern Times har nemlig invitert The Fernets til å spille som «hedersgjester», på releasekonserten til førstnevnte.

– The Modern Times er vel det eneste unge Tromsø-bandet som har sagt at de liker musikken vår. Alle de andre virker til å hate oss, sier The Fernets’ gitarist og låtskriver Eric Iversen lattermildt.

Suksessen kom raskt

Tromsø-bandet var også omstridte i sin korte, men svært aktive, karriere. Bandet ble startet som et soveromsprosjekt av Iversen og vokalist/låtskriver Knut-Bjørnar Ulriksen, men plutselig var de å se og høre på riksdekkende TV og radio.

– Knut-Bjørnar og jeg hadde jo aldri spilt i band tidligere. To måneder senere var vi plutselig listet på radio, sier Iversen.

The Fernets vant så NRKs Zoom/Urørt-konkurranse høsten 2005, som førte bandet på en landsdekkende turné året etter. I forkant av gruppas opptreden som en av de heiteste potetene på by:Larm, laget NRK TV-programmet Lydverket en dokumentar om The Fernets. Den var det ikke alle som likte.

– Huff, den dokumentaren ... NRK har heldigvis fjernet den fra nettet, men jeg har den på DVD, innrømmer Iversen.

– En jævlig gjeng

ENGANGSHENDELSE: Fernets-gitarist Eric Iversen kaller comebacket 1. april (!) for «one show only».

– Var dere Norges mest forhatte band etter dokumentaren?

– Tja. Ideen var at NRK skulle lage en todelt dokumentar om oss og sjefen for Øyafestivalen, der plottet visstnok var at han skulle ende opp med å booke oss til festivalen. Det gikk til helvete, og vi ble booket til Heiafestivalen i stedet.

Gitaristen ler høylytt, og legger til:

– Vi syntes det var artig å tulle litt med NRK, slik vi hadde gjort med de lokale mediene. Etter at de hadde klippet dokumentaren ferdig, var derimot spøken på vår bekostning.

– Vi oppførte oss vel sikkert som idioter, men tanken var at det hele skulle være humoristisk. I stedet endte folk opp med inntrykk av at vi var en jævlig gjeng.

Ingen rockestjerne-drøm

Pressen fortsatte allikevel å vise interesse for The Fernets. Vokalist Knut-Bjørnar var «månedens mann» i Cosmopolitan, og snart var debutplata klar.

Albumet – som ble spilt inn av Cato «Salsa» Thomassen, og gitt ut via gigantselskapet Universal – var en påkostet affære. Tre måneder etter plata kom ut, var The Fernets oppløst.

– Etter bruddet var det stressende med kreditorer som ringte meg, og lurte på hvor det ble av de hundre tusen vi skyldte dem. Heldigvis ordnet det seg i løpet av måneder, sier Iversen med et smil.

– Hvordan blir det å gjøre comeback om en måned?

– Jeg vet ikke, men det blir sannsynligvis bare denne ene konserten, så alle som har lyst til å se The Fernets igjen må gripe muligheten, sier Iversen, som mener det gikk raskt opp og raskt ned igjen med bandet for ti år siden:

– Den gang var vel kanskje tanken å bli det nye Rolling Stones, mens denne konserten er noe vi gjør fordi vi tror det kan være gøy å spille igjen. I dag jobber jeg som psykolog, har huslån, og skal gå skitur med datteren min etter at vi to er ferdige med denne praten. Rockestjerne-drømmen er et tilbakelagt kapittel, avslutter gitaristen.