Den rusfrie ungdomsfestivalen arrangeres 7.–9. april på Andøya og vinneren av æresprisen får en diplom, 5.000 kroner og bronsestatuetten «Willy». Tidligere vinnere inkluderer blant annet Per Inge Olsen, Tonje Unstad og Tore Grøtte Mathisen.

– Kravene for en kandidat er at det er noen som har stått på for at barn og unge skal få drive med musikk, uansett om det er snakk om rock, pop eller hiphop. En som stiller opp mer enn de fleste, som ordner med øvingslokaler og oppmuntrer unge artister når det puttet imot. En hverdagshelt der du bor, sier Kristin Krey, leder for Rock Mot Rus i et presseskriv.

- Vil hedre andre som ham

– Den største grunnen til at Rock Mot Rus ble så betydningsfull for musikklivet i nord, het Willy Oftedal, og han var festivalsjef i 29 år før han tapte kampen mot kreften i 2010. Derfor opprettet vi i 2011 Willy Oftedals Ærespris, for å hedre Willys minne, og samtidig gi velfortjent honnør til andre som ham, sier Krey.

Karpe Diem og Cezinando

På programmet i år kan festivalen friste med Cezinando, Sløtface, Virkelig, Endolith, Triosphere, Hubro, Hellflower, Kajander og Karpe Diem.

Setter opp gratis transport fra Tromsø.

Som de siste årene setter også Bastard Bar her i Tromsø opp gratis transport til alle lokalband som skal delta under rockemønstringen på Rock Mot Rus i regi av Morten Høynings minnefond.