Fra 13. juni til 8. oktober vises kunstutstillingen «Prismatic Park» av Josiah McElheny i Madison Square Park i hjertet av Manhattan.

Prosjektet står av tre store skulpturer i glass som vil fungere som scener for drama, poesi og musikk, og hvor forskjellige «artist in residence» vil ha hver sin uke på hver sin scene i løpet av perioden. Fra 10.–16. juli finner du ingen ringere enn Ánde Somby på musikkscenen.

– Det er et kjempe spennende prosjekt og en utrolig flott mulighet for meg. Jeg aner helt ærlig ikke hvordan de hørte om meg, men det er himla artig å bli invitert så jeg takka ja med en gang, forteller Somby.

Hipt med joik

Somby var for to år siden i New York for å joike på utestedet Bowery Poetry Club, men denne gangen blir det seks opptredener og en artistsamtale på kveldstid i den store parken.

– Det er veldig artig at jeg skal stå å joike på en glasscene i New York mens Riddu pågår her hjemme. Den tradisjonelle joiken er flere tusen år gammel, men er så pass hipp at den fint passer inn i internasjonale storbyer. Verden trenger litt joik, og jeg gleder meg masse til å være med på å spre den, sier Somby.

Varmen ingen hindring

Som kjent er New York ofte djevelsk varm på sommerstid, men det stanser ikke Somby fra å pakke kofta når han reiser.

– Jeg er som Obelix som falt i gryta som barn. Jeg har joiket på prærien i 45 grader i ullkofta, og da kjente jeg at svetten rant godt nedover ryggen. Men er man i joikinga så er man i joikinga, ler Somby.

Lager nye joiker

Somby har også planlagt å lage nye joiker for anledningen, og han håper at om norske turister er i New York i tidsrommet at de stopper innom parken.

– Jeg vil nok lage noen nye joiker, men som vanlig i tradisjonell stil. Det blir nok en helt ny performance til denne uka, og noe jeg har opptrådt med før. Jeg gleder meg veldig, sier Somby.