Statsfinansierte musikere, dansere og sangere fra Jilin-provinsen i Kina kommer nemlig til Nordlysfestivalen for å arrangere kinesisk nyttårsgalla 30. januar.

– Den kinesiske nyttårsfeiringen starter ikke før 16. februar neste år, men vi tjuvstarter litt, sier festivaldirektør Line Fusdahl.

Avtale med ambassaden

Hun tok selv kontakt med Kinas ambassade i Oslo for å forhøre seg om mulighetene for et kunstnerbesøk.

FEST FOR ALLE: Markeds- og kommunikasjonsleder Kent-Einar Myreng og festivaldirektør Line Fusdahl forteller at de håper neste års program har noe for enhver smak. – Det skal være en musikkfest, ikke bare en festival for dem som liker klassisk musikk, sier Fusdahl. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg har lenge hatt lyst til å få til noe slikt, og etter et par møter med ambassaden gikk det i boks. Det er vanlig at landet sender kunstnere ut under nyttårsfeiringen for å arrangere gallaer andre steder i verden, og nå får endelig Tromsø og Norge oppleve det, forteller hun.

Ifølge festivaldirektøren vil de fram mot festivalen i månedsskiftet mellom januar og februar arbeide med å lage et norsk program for gallakvelden.

– Der vil vi forsøke å forklare litt av det som skjer på scenen, slik at man har bedre forutsetning for å forstå det som foregår. Vi vil også ha en konferansier som guider publikum gjennom gallaen.

Fullt programslipp

Mandag morgen slapp Nordlysfestivalen hele programmet for neste års festival.

I tillegg til den kinesiske kunstnertroppen, kan festivalen igjen friste med ballett. Denne gangen er det imidlertid ikke russiske dansere som tar turen til Tromsø, men et kompani fra Harlem.

HARLEM-BALLETt: I motsetning til tidligere år, hvor festivalen har bydd på klassisk, russisk ballett, er det i år duket for latinamerikansk inspirasjon fra Harlem.

– Det ble startet i 1970 som en danskeskole, men har i løpet av årene utviklet seg til å bli en av USAs største organisasjoner for latinamerikansk dans, og danserne er i verdensklasse, forteller Fusdahl.

Latinamerikansk inspirasjon

Selve dansekompaniet består av 15 dansere. De vil i Tromsø fremføre Gustavo Ramirez Sansanos "Carmen Maquia". En samtidig, Picasso-inspirert gjenfortelling av Bizets "Carmen". The Chicago Sun-Times har blant annet hyllet forestillingen som et mesterverk.

LES OGSÅ: Grammy-nominert sopran til Nordlysfestivalen

BALLET HISPANICO: Dansekompaniet vil fremføre en forestilling basert på Bizets "Carmen".

– Vi gleder oss veldig. Det er klassisk ballett til klassisk musikk, men med innslag av latinamerikanske danser, forklarer hun.

Musikkfest

Selv om festivalens hovedtyngde er av klassisk art, er Fusdahl klar på at de har jobbet for å få på plass et bredt spekter av artister og musikere til neste år. Hun trekker blant annet fra Resirkulert, Snö og Ralph Myerz.

– Dette skal være en musikkfest. Målet er at alle skal ha minst to konserter de har lyst å se i løpet av festivalen. Da festivalen startet for 31 år siden, var det mest klassisk, men etter hvert har man fått inn mer jazz, litt pop og dans. Vi prøver å strekke det enda litt lenger.

Programmet:

Torsdag 25. januar:

Nordens Paris – åpningsforestilling

Fredag 26. januar:

Lunsjkonsert med elever fra Kongsbakken

Orchesteral Joik

Kalabalik

Music in the Arctic Night

Lørdag 27. januar:

Lunsjkonsert med Kongsbakken

Tosca Live fra Met

Verdensteatret

Orchesteral Joik

Snö

Søndag 28. januar:

Lunsjkonsert med Konsen

Du store Mamelukk (barneforestilling)

Terra Nova – med Jan Gunnar Hoff og Marianne Beate Kielland

Orgelkonsert med Hijo Moon

Treskatresk

Mandag 29. januar

Lunsjkonsert med Konsen

Wild Movements

Come Shine m/FMKN

Tirsdag 30. januar:

Lunsjkonsert med Konsen

Å leve er å kjempe

Kulturskolen dans – Ad Astra

Chinese New Year's Gala

Resirkulert

Onsdag 31. januar:

Lunsjkonsert med Konsen

Trio Mediæval

Berit Norbakken Solset med NOSO

Billy Cobham

Jonas Alaska

Torsdag 1. februar:

Lunsjkonsert med Konsen

Ungsy

Made in China

Tangopub

Blood, Sweat & Tears

Fredag 2. februar:

Lunsjkonsert med Konsen

Made in China

Operapub

Black Swan – kinovisning

Ralph Myerz and the Jack Herren Band

Music in the Arctic Night

Lørdag 3. februar:

Lunsjkonsert med Konsen

Kommende stjerner

Recordita Armonia, Lixsania Fernandez

Ballett Hispanico

Procol Harum

Music in the Arctic Night

Søndag 4. februar:

Lunsjkonsert med Konsen

Ballett Hispanico

Vokal Nord