På nettstedet nettkino.no er foreløpig ti filmtitler tilgjengelig, to helt nye filmer som nettopp har gått på kino og åtte filmer vist tidligere i år eller i fjor på kino.

Fortsatt best på kino

Blant filmene er «Tom fra Finland», «Tungeskjærerne», «Fluefangeren» og «Natta pappa henta oss».

– Det kommer flere filmer i desember, men vi vil ikke gå ut med hvilke fordi vi ønsker at folk helst ser filmene på kino. Fortsatt er film best på kino og nest best på nettkino, sier Elisabeth Sjaastad, prosjektleder for Nettkino.

Nettkino er et prøveprosjekt som skal fremme norske filmer, men også nordiske og internasjonale kvalitetsfilmer vil dukke opp. For kinopublikum er det ikke alltid like lett å få tilgang til filmene etter at de er ferdigspilt på kino. Det skal Nettkino prøve å bøte på.

Fylle et tomrom

Nettkino er et samarbeid mellom Verdensteatret kino, Grimstad kulturhus, Kolben kino og Kolvereid kino. Målet er ikke å utkonkurrere kinoene, men være et supplement for kinogjengere som av ulike grunner ikke fikk med seg en film på kino.

– Én kinokjede har vært kritisk fordi de frykter at nettilbudet spiser seg inn på deres kinopublikum. Poenget er ikke å konkurrere med kinoene, men at filmene blir tilgjengelige etter kinovisning. Såkalte kvalitetsfilmer går ikke så lenge på kino før de forsvinner inn i et «sort hull». Kanskje dukker de opp på iTunes, Netflix eller DVD. Nettkinoen skal fylle dette tomrommet, sier Sveinung Wålengen, leder på Verdensteatret kino.

Skeptiske kinosjefer

Også fra kinobransjen har det vært en viss skepsis til nykomlingen.

– Noen kinosjefer synes nettkino virker skummelt, men vi må se på dette som et prøveprosjekt. Dette er en type tilgjengelighet for publikum som lenge har vært etterlyst i kinobransjen – nå kommer det et tilbud, og tiden vil vise om det fungerer, sier Wålengen.

Tall fra bransjeorganisasjonen Film & Kino viser at 37 prosent av Norges befolkning ikke fikk sett filmen de ønsket å se før den ble tatt av plakaten.

– Ferske tall viser også at etter seks uker på kino er filmen sett av 90 prosent av det totale besøkstallet. Vår hypotese er at kinoen kan optimalisere tilbudet ved å tilby en digital filmtjeneste, sier Sjaastad.

Skal evalueres

Selv om det nye tilbudet er nettbasert tilfaller filmleieinntektene likevel kinoene. Hvilken kino avhenger av hvor du bor i Norge.

Nettkino-tilbudet skal i første omgang være tilgjengelig til neste sommer. Underveis skal det evalueres og konkluderes om nettkino har livets rett.

– Første fase av pilotprosjektet er å etablere og prøve ut en helt ny streamingtjeneste, som er et stort prosjekt. Vi håper flere kinoer blir med etter prøvefasen, sier prosjektlederen.

Nye publikumsvaner

Kinobransjen møter sterk konkurranse om kinopublikummet fra strømmegiganter som Netflix og HBO.

– Vi må ta ansvar for å møte nye publikumsvaner selv om nettkino ikke løser alle filmbransjens utfordringer. Vi er spente på utfallet av evalueringen og ser allerede nå at dette har noe for seg, sier Sjaastad.