Det er vel tvilsomt at de alle sammen har vært her samtidig, men det skal altså totalt ha vært 29 «platebarer» her i byen. Kenth Wikbjers navn er forbundet med minst fem av dem:

Musikk og Papir, Bjørn «Little Henrik» Henriksens Musicas, Tromsø Radio & Tv-Senter, hans egen Platebaren og Platebaren Feedback som han etablerte sammen med iTromsøs Egon Holstad i 1999.

Framtida i 1985

– I 1985 var jo CD-platene framtida, så da var det bare å henge seg på. Vi var tidlig ute og det gikk veldig bra for oss, sier Wikbjer til Feedback.

I 1985 solgte Wikbjer 20 LPer (eller vinylplater i dagens sjargong) for hver CD, men signalene fra bransjen var helt klare: CD var framtida.

Da platemarkedet opplevde en nedgang på slutten av 90-tallet, slo Wikbjer seg sammen med Egon Holstad og åpnet Platebaren Feedback i september 1999.

– Da kunne vi tilby et bredere spekter av plater, men i 2004 falt markedet helt ut. Det var som Bob Dylan sa: The Times They Are a-Changin’, forteller Wikbjer.

Musikalsk ørken

I oktober 2004 stengte Platebaren Feedback dørene og lenge var det da bare kjedebutikkene Platekompaniet og Free Record Store som solgte musikk i Tromsø, med mindre du tok turen til Bare Vinyl & Sånn i WC-veien. Med mindre du likte listepop (og det snevre utvalget av øvrig musikk Platekompaniet kunne tilby) var Tromsø lenge en musikalsk ørken.  Inntil 2011 da Robert Dyrnes og Kari Westergaard åpnet Backbeat Kaffe & Vinyl.

The Times They Are a-Changin’, indeed. Tidligere i år viste årsrapporten til International Federation of the Phonografic Industry at markedet for innspilt musikk vokste med 5,9 prosent i 2016. Det er den største veksten siden 1997. Problemet for platebutikkene er imidlertid at det er strømmetjenestene som står for brorparten av veksten.

Comeback?

Kanskje ikke et marked man ønsker seg inn på? I hvert fall ikke for Wikbjers del som, ulikt resten av platebransjen, ikke ser for seg noe comeback:

– Skulle jeg begynne å selge plater igjen, måtte det bli vinyl, det hadde vært gøy. Men jeg har hatt et langt liv i bransjen – fra jeg var 15–16 år – og det ble vel av og til mer en livsstil enn en jobb. Det er vel egentlig fint at den tida er forbi, jeg er jo en gammel mann nå, sier Wikbjer (68) og humrer.

Takk til Sveinung Eilertsen for hans oversikt over Tromsøs platebarer på Lokalhistoriewiki.no. Alle oppføringene på lista hans var steder hvor du kunne lytte til musikken før du kjøpte den. Med andre ord: en platebar. I Tromsø har vi hatt mange, men har bare én igjen. Den bør alle musikkelskere ta vare på.

LES ALLE Feedbacks musikkminner