Tromsø-bandet Heave Blood & Die sine to frontmenn Mads Ystmark og Karl L. Pedersen har allerede gjort seg bemerket gjennom en rekke andre musikalske prosjekter. Mest fremtredende er nok Ystmarks «hovedband» The Wolves, samt garasje/surf-trioen Beach Bitches (hvor Ystmark og Pedersen spiller sammen).

Heave Blood & Die er dog en helt annen kopp te enn nevnte orkestre. Her snakker vi doom og sludge metal som ikke tar av seg lua før den stormer inn i stua. Den buldrende fuzzbassen til Pedersen er så dyp at den i kompaniskap med trommene er nær å slå sprekker i jordskorpa. Flere av riffene treffer deg som et snøskred, men når du får ristet av deg svimmelheten viser de seg også å være direkte vanedannende

Heave Blood & Die mangler noe av variasjonen i uttrykket som blant andre deres sjangerfrender i Reptile Master besitter. Den musikalske linken til nevnte Tromsø-band, er langt fra fjern; reptilherrenes frontfigur Rolf Ole Rydeng Jenssen er mannen som har produsert dette blytunge eposet.

Selve låtene er området hvor kvartetten har noe uforløst potensial. Ellers er dette et fiks ferdig prima produkt. Jeg skjønner poenget med å kverne på ett og samme riff igjennom en hel låt. Noen ganger skaper det en hypnotisk drone-følelse, men det kan også bli litt kjedelig. «RATS 1349» har et blodfett riff, men det låter freshere etter to enn åtte minutter.

«Krokodil» er en låt hvor det skjer en hel del, og er i så måte et eksempel på at det unge bandet også mestrer langt mer enn ren riffstabling. «Blues Machine» er en stoner-inspirert sak som dufter kraftig av Kuyss og Taliban Airways (R.I.P.). Sistnevnte hymne er også noe lettere stemningsmessig enn den blåsvarte dommedags-vibben som ellers dominerer skiva. Balanse er bra, også innenfor den apokalyptiske gjørmerocken.

Det aller viktigste innenfor denne stilarten er groove. Og Heave Blood & Die er like groovy som en brasiliansk limbo-konkurranse. Jeg håper at dette bandet får karet til seg litt oppmerksomhet utenriks, da debutplata deres ikke er jævlig bra til å være norsk, eller til å være ung. Den er jævlig bra, period.