Livet som musikkjournalist ville vært ganske kjedelig hvis alle artister hadde oppført seg som Sigvart Dagsland. Skandaler som involverer sex og dop har helt siden 50-tallet akkompagnert rocken, og på mange måter bidratt til å gjøre den mer interessant. I alle fall å lese om. Ja, selv lynstreit popmusikk har tidvis blitt godt stoff, når pikante detaljer har blitt avslørt, og fasaden plutselig ser litt mindre åleglatt ut. Noen skandaler sender imidlertid sjokkbølger av en helt annen, og langt mindre lystig, karakter. Vi har førsøkt å samle 30 slike til en artikkel, hvor første del kommer her. Den vil lære deg å sette pris på folk som sømmer seg som Sigvart.

Banning på TV, spying, utkastelser fra plateselskaper og fly - alle skandalene Sex Pistols hadde lagd var likevel ingenting mot den bandets sist rekrutterte, og klart minst talentfulle, medlem lagde rett etter at gruppa var oppløst. Etter først å ha satt fyr på rommet på legendariske Chelsea Hotel, drepte han noen dager senere kjæresten Nancy Spungen i narkorus, og tok så overdose og døde selv før saken kom opp. Det hører med til historien at Sex Pistols og Sid i 2006 ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame. De gjenlevende medlemmene gadd imidlertid ikke møte opp til seremonien, og Johnny Rotten omtalte museet som en «pisseflekk».

Mannen som oppfant rock’n’roll åpnet en gang en restaurant i Missouri kalt Southern Air. Businessen gikk strålende inntil en tidligere kvinnelig ansatt avslørte at han hadde fått installert toalettkameraer på jentedoen. Mer enn 200 personer hadde blitt filmet, og Chuck betalte samtlige klekkelig for å unngå at det ble en sak, og forhindret dermed også at han resten av livet kunne blitt kalt «Dangle Berry». Gitarhelten gjorde også skandale i 1959, da han ble arrestert og fikk tre år i fengsel for å ha sex med en 14-år gammel Apache-jente han hadde tatt med over grensen for å jobbe i garderoben på en nattklubb. I et intervju mange år senere forsvarte han seg med: «Hun var alt annet enn uskyldig». Ugh!

13. George Michael tatt på fersken på et offentlig toalett

Selv om det for lengst hadde blitt kjent at alle 80-tallsjenters våte drøm var homofil, var sjokket likevel stort da det tidligere Wham-medlemmet i 1998 ble tatt for å utføre «ulovlige seksuelle handlinger» på et offentlig toalett i en park i Beverly Hills. Selv om USA var rystet, tok George selv skandalen med knusende ro, og harselerte sågar med den i sin neste musikkvideo.

Da Sten Ekroth oppdaget The Arctics, under en konsert på Blue Note i Stockholm i 1964, bestemte han seg øyeblikkelig for å være manager for dem, og at de fremover skulle akkompagnere strippere på en nattklubb. For å tilpasse seg miljøet, ble også bandnavnet endret til det mer erotisk pirrende The Pussycats. Ekroth var glad i skandaler, og arrangerte i 1965 beachparties i Oslo, med sex, sprit og rock’n’roll som ingredienser. I tillegg til opptøyene til fansen, lagde de bråk på hoteller og fikk svære avisoppslag. Førstesiden til Rogalands Avis fra 3. november 1965 sier det meste: «Vi kan puste lettet – Pussycats er dratt». Dette virker kanskje ikke all verdens, hva skandaler angår, men i Norge på 60-tallet var det det drøyeste som fantes. Det som nok satte dypest spor i media, var da de en gang hadde tatt med masse jenter i sin dobbeldekkerbuss, og Ekroth fingerte en motorstopp, vel vitende om at jentenes forsentkomming ville føre til at foreldrene trodde de hadde blitt kidnappet. I boken «Strengelek» fra 1967 innrømmet svensken også å ha bestukket folk for å få bandet opp og frem. Sten Ekroth dukket mange år senere opp i media som en av etterforskerne som fikk feilaktig drapsdømte Per Liland frifunnet i 1994.

11. Vamp-vokalisten arrestert for å onanere foran politiet

I 2008 kom en politipatrulje over en mann, som ifølge rapportene stod og onanerte på Torgalmenningen i Bergen sentrum. Da det så kom for en dag at det var en kjent popvokalist involvert, førte det til at saken plutselig ble slått opp over førstesiden i VG. Dette til tross for at lovbruddet ikke førte til mer enn et forlegg på 10.000 kroner. I intervjuer har den tidligere Vamp-vokalist, Vidar Johnsen, hevdet at det hele skyldtes en stor misforståelse. «Fuglane vett» hva som er sannheten.

10. Keith Moon kjører over og dreper sjåføren sin

Man vet nesten ikke hvor man skal begynne – hele livet til The Who-trommisen var en eneste, lang skandale. Moon var mannen som innførte knusing av hotellrom som standard for rockeband. Han tok imidlertid faget til et helt nytt nivå, da han begynte å sprenge klosettskåler med dynamitt. En gang han fikk klage på bråket fra kassettspilleren av en hotelldirektør, inviterte han fyren inn på rommet, og unnskyldte seg mens han gikk på do og tente lunta. Da det smalt så murpussen fylte rommet, sa Keith rolig:  «That, dear boy, was noise. This is the 'Oo», mens han pekte på kassettspilleren. Ikke alle hans stunts endte opp med å bli like morsomme. En gang han var ute og drakk, ble han konfrontert av en del skinheads, som reagerte på at han gikk kledd i minkpels, kjørte Bentley og drakk dyr brandy. På vei hjem omringet de bilen, og ga seg til å dunke og riste på den. Sjåføren og livvakten hans, Neil Bolland, gikk ut av bilen for å konfrontere dem, og i kaoset fant Keith, som ikke hadde lappen, det for godt å kjøre seg selv, kona og vennene i sikkerhet. Dessverre oppdaget han ikke at Neil havnet under bilen, og ble dratt med mens de kjørte. Han døde senere av skadene.

9. Rob Halford kommer ut av skapet

At en artist innrømmer at han er homofil, er normalt ikke noen stor sak. Dette med mindre artisten er vokalist i et av verdens tøffeste heavy metal-band, Judas Priest, og den homofobe fanskaren oppdager at alt de har digget og kledd seg som, er direkte inspirert av amerikanske lærhomsemiljøer. Halford var den første store metalartisten som stod fram med sin homofile legning. Da to Cynics-medlemmer gjorde det samme i 2014, var den klassiske responsen hans: «I am the only gay in the village! I ain’t having this!».

Hiphop-gruppen Break Machine hadde blitt knepet i samme synd, men det var først da popverdenens største nykommere gjorde det, at det ble virkelig skandale. Fotomodellene Fab Morvan og Rob Pilatus ble satt sammen til gruppen Milli Vanilli av Frank Farian, som også var hjernen bak Boney M, og bandet ble en øyeblikkelig suksess. Milli Vanilli hadde levert flere listetoppere i USA, og debutalbumet «Girl You Know It’s True» var blitt nominert til Grammy for beste nykommer i 1990, da bomben smalt – Farian inrømmet at det ikke var guttene som sang på platen. Resultatet ble at nominasjonen ble trukket tilbake, etterfulgt av 27 rettssaker i USA for svindel. Milli-guttene prøvde å fikse på uretten ved å be om at de virkelige vokalistene ble nominert, men til ingen nytte. Åtte år senere besluttet Milli Vanilli, absurd nok, at de skulle gjøre comeback, nå med egen vokal, men før albumet kom ut, døde Rob Pilatus i en pille- og alkoholrelatert overdose. Det såkalt «vanskelige andrealbumet».

Rolling Stones så hvilken suksess Woodstock hadde vært, og bestemte seg for å arrangere sin egen gigantiske gratiskonsert i Altamont i 1969. For at dette ikke skulle bli for dyrt, lagde de en provisorisk, lav scene og hyret Hells Angels som sikkerhestvakter, hvor de betalte dem $500 i øl. Dette viste seg ikke å være så lurt. Etter hvert som vaktene ble fulle, begynte de å kaste ølbokser på publikum, og slå dem vekk fra scenen med motorsykkelkjeder og avsagde biljardkøer. Resultatet ble et kaos uten like, som kulminerte med at 18 år gamle Meredith Hunter Jr. ble stukket til døde med fem knivstikk i ryggen av et HA-medlem. Rolling Stones fikk ikke med seg hva som hadde skjedd, og spilte ferdig konserten.

Jerry Lee Lewis sjokkerte mange med sine sceneopptredener, og en gang han furtet over at Chuck Berry hadde blitt headliner på et show, og ikke ham selv, satte han fyr på flygelet under siste låt, og uttalte «you’re on next, nigger», i det han passerte Chuck på vei ut. Enda verre ble det da han i 1957 giftet seg med sin 13 år gamle kusine Myra Gale Brown. Dette førte til at «The Killer» ble droppet fra de fleste TV-show, og nektet spilt på radio i en lang periode. Ekteskapet varte imidlertid 13 år, og ble det nest lengst varende av hans til sammen syv giftemål. Hans korteste ekteskap varte bare i 77 dager, ettersom kona Shawn Stephens døde. Ifølge biograf Richard Ben Cramer, misbrukte Lewis henne, og var direkte ansvarlig for hennes bortgang. Jerry Lee ble for øvrig også arrestert utenfor Elvis’ hus, Graceland, i 1976, etter å ha prøvd å trenge seg gjennom porten med bil, væpnet med pistol. Noe sier oss at den største skandalen nok ble forhindret av særdeles sterk smijern.

5. INXS-vokalisten blir tatt på fersken med kona til Bob Geldof … og onanerer seg til døde

Michael Hutchence stelte i stand tidenes skandalebrudd, da han blir knipset av engelske tabloidaviser, etter å ha hatt sex med Bob Geldofs kone Paula Yates. Bob tok det med forbausende fatning, og da Paula senere flyttet inn sammen med Hutchence, kom Bob og han til en enighet om å bare bytte hus. INXS-vokalistens neste sjokkavsløring var av det mer fatale slaget, da han i november 1997 ble funnet hengende fra et belte etter å ha onanert. Paula Yates tok så en overdose i 2000, og Geldof adopterte dattera hun og Hutchence hadde fått sammen.

4. Varg Vikernes dreper Øystein Aarseth

Sammen hadde de vært med og gjort black metal-sjangeren både kjent og fryktet gjennom bandet de spilte i, Mayhem, og diverse kirkebranner Vikenes var tiltalt for. I tillegg til å være bassist i Mayhem, hadde Vikenes sitt eget soloprosjekt, Burzum. Aarseth, på sin side, drev plateselskapet Deathlike Silence og platebutikken Helvete, som var samlingspunktet for black metal-miljøet i Oslo tidlig på 1990-tallet. Det var hans sentrale rolle som skapte misunnelsen som senere førte til at han ble drept. Som et ledd i en absurd maktkamp, kjørte Vikenes fra Bergen til Oslo og drepte Aarseth med 23 knivstikk 10. august 1993. Vikenes har senere vært i nyhetene for å prøve å rømme fra fengselet, og ble mistenkt for å planlegge en massakre av franske myndigheter i 2013, fire år etter at han slapp ut. Det hører med til Mayhem-historien at bildet som ble tatt av den opprinnelige vokalistens selvmord, ble brukt som cover på bootleg-live-albumet «Dawn of the Blackhearts». Vokalisten kalte seg, treffende nok, «Dead».

3. Beach Boys’  forbindelse med Charles Manson

Dennis Wilson fra The Beach Boys plukket i 1968 opp to kvinnelige haikere, som senere introduserte ham for Charles Manson. Han hadde alltid hatt musikalske ambisjoner, og var noen år tidligere på audition for å bli med i The Monkees, men uten å lykkes. Dennis Wilson ønsket å hjelpe ham med platekontrakt, og presenterte ham blant annet for musikkprodusenten Terry Melcher. Beach Boys valgte også å spille inn Mansons komposisjon «Cease to Exist», men med endret tekst og den mer optimistiske tittelen «Never Learn Not to Love». Da Manson skjønte at noen hadde gjort om på låten og til og med tatt kreditten, truet han med å drepe Dennis. Da han dukket opp, slo imidlertid den veltrente beachboyen ham ned. The Manson Family flyttet også inn i huset til Wilson, og han fant dem etter hvert så skumle at han fant seg et annet bosted, snarere enn å konfrontere dem. Den før nevnte plateprodusent Melcher var ikke like overbevist om Mansons musikalske talenter, noe han ga klart uttrykk for. Dette skulle etter hvert få konsekvenser for Roman Polanski og Sharon Tate, som leide huset Melcher hadde bodd i. Som en hevnakt fikk Charles sine disipler til å angripe huset og drepe de fem som var der, deriblant høygravide Sharon. Mye tyder på at det egentlige målet var Melcher. Episoden har senere blitt referert til som «Helter Skelter»-mordene, i og med at utdrag fra Beatles-sangen var skrevet i blod på veggene.

Lenge før sannheten om ham kom ut, var «Gary Glitter» et «cockney rhyme»-uttrykk for rumpe. Ingen hadde anelse om hvor treffende det viste seg å være. Mannen har foruten 20 millioner solgte plater og tre nummer 1-hits i Storbritannia, utmerket seg ved å gå konkurs kort tid etter. I 1997 ble han arrestert for besittelse av barneporno, og kort tid senere ble han tiltalt og deportert fra Vietnam og Kambodia på grunn av seksuelle overgrep mot barn. I 2006 ble han også dømt for dette i vietnamesisk rett. I 2012 ble han arrestert påny og senere dømt, i forbindelse med Jimmy Saville-skandalen. Han soner nå 16 års fengsel for voldtektsforsøk, fire tilfeller av overgrep mot barn og for å ha hatt sex med en 12 år gammel jente. Alle episodene skjedde under hans storhetstid i perioden 1975-80.

1. Lostprophets-vokalisten voldtar spedbarn

På listen over onde rockmusikere, topper vokalist Ian Watkins fra Lostprophets med god margin. Waliseren ble i 2013 dømt for 13 tilfeller av voldtekt og seksuelle overgrep mot nyfødte barn. Ungene tilhørte to forskrudde kvinnelige fans, som også havnet i fengsel for medvirkning. Han overtalte den ene ved å sende SMSen: «Hvis du tilhører meg, så gjør også babyen din det». Ian Watkins nektet først for at han hadde begått voldtekt, men dekryptering av en skjult «drive» på datamaskinen avdekket videoopptak av grusomhetene.  Noen angrende synder var han heller ikke. Mens retssaken pågikk, omtalte han handlingene som «mega lolz» på telefon til en kvinnelig fan. Watkins ble dømt til 29 velfortjente år bak spjelet.