Musikken på albumet «PoliturPassiarer» er deler av et bestillingsverk til Scheen jazzorkester levert av trommeslageren og komponisten Audun Kleive med en sterk sammenheng mellom albumets forskjellige deler og spor. Konsertversjonen av det er omtrent dobbelt så omfattende som de vel 42 minuttene vi får høre på plata.

Sammen med Magne Rutle har Kleive også gjort alle arrangementene. Både tonespråk, den gjennomarrangerte musikken og orkestrering for det 13 mann sterke orkesteret gir musikken et uttrykk som befinner seg i et grenseland mellom jazz og samtidsmusikk, og som ofte høres ut som om det beveger seg mer på samtidssida av grensa enn i jazzland.

På albumet hører vi Audun Kleive, trommer, Guttorm Guttormsen, fløyte, klarinett, alt- og sopransaxofon, Andre Kassen, sopran- og tenorsaxofon, Jon Øystein Rosland, tenorsaxofon, Line Bjørnør Rosland, klarinett og bassklarinett, Finn Arne Dahl, trompet, Thomas Johansson, trompet, Benedikte Follegg Hol, trombone, Magne Rutle, trombone, Åsgeir Grong, basstrombone, Rune Klakegg, piano, Sondre Stordalen, gitar, og Jan Olav Renvåg, bass.

Her er både jazzmusikere og musikere med bakgrunn fra klassisk musikk. Og Audun Kleives musikk stiller store krav til dem både når det gjelder det tette ensemblespillet som dominerer albumet, men også til virtuositet der musikken åpnes mer opp og slipper til soloinnslag fra mange av musikerne.

Musikkens komplekse rytmikk gir også stort rom for Audun Kleive selv til å utfolde seg bak trommene. «PoliturPassiarer» viser på mange måter fram hvordan en trommeslager fungerer både som den sørger for musikkens beat og som en som kan drysse over musikken krydder som er avgjørende for vår endelige oppfatning av den. I denne musikken skapes også mye rytme fra ensemblets andre instrumenter og gjennom måten Audun Kleive lar dem samhandle gjennom komposisjonene og arrangementene.

Det som imponerer meg mest ved denne plata, er hvor velspilt den er. Men hørt mest med jazzører, appellerer den kanskje mer til intellektet enn til følelsene.