«Live at The Edge» er resultatet av et særdeles vellykka samarbeid mellom den amerikanske vokalisten Lisa Simone og Tromsø Storband.

Lisa Simone kom til Tromsø første gang for å opptre med storbandet under Nordlysfestivalen i januar 2014. Kjemien mellom sangstjerna og bandet fikk det til å ta fyr. Tanken på å spille inn et livealbum ble også tent. På Nordlysfestivalen året etter ble det gjort opptak av to konserter på Clarion Hotel The Edge.

Nå er resultatet her i form av et album med både den konkrete og samtidig litt symbolske tittelen «Live at The Edge». Det er ingen gjengs foreteelse at en velkjent sanger fra USA tar turen til det mange vil oppfatte som en av verdens ytterkanter for å spille inn plate med et lokalt orkester.

Hedrer si mor

Med «Live at The Edge» hedrer Lisa Simone si mor, Nina Simone (1933–2003) ved å presentere musikk Nina Simone har gjort kjent for et internasjonalt publikum.

Sangeren, pianisten, komponisten og arrangøren Nina Simone opptrådte i sin lange karriere mye med storband på både konserter og plater, og det er i arrangement som ligger tett opp til hennes originalarrangement hennes klassikere på «Live at The Edge» spilles. Storbandets musikalske leder, Fred Glesnes, har selv transkribert arrangementene fra opptak med Nina Simone.

Strålende resultat

Dette er med andre ord musikk som er tilbakeskuende, og dermed heller ikke nyskapende eller grensesprengende i seg selv.

Men «Live at The Edge» er blitt en solid utgivelse. Lisa Simone er en sanger med gudegitt stemme og upåklagelig følelse for musikken og timinga i sin presentasjon.

Tromsø Storband under Fred Glesnes ledelse låter som om det aldri skulle ha gjort anna enn å stå i ryggen på store amerikanske sangere. Det låter tett og presist med utsøkt dynamikk.

I tillegg leveres det ei rekke flotte instrumentale soloinnslag fra mange av bandets musikere. Det virkelig swinger av dette albumet med 15 av Nina Simones mest kjente låter.

Og bortsett fra vokalisten Lisa Simone, er det et rent Tromsø-produkt. Det er innspilt i Tromsø, miksa i Tromsø med Arild Johnsen bak spakene. Samme mann har også stått for mastring. Fred Glesnes har produsert det. Coveret er designa her av Nicolay Tufte Østvold. Og det er kvalitet fra ende til annen.