Jeg ble først oppmerksom på Kari Rueslåtten da hun var vokalist i Trondheim-bandet The 3rd & the Mortal på tidlig 90-tall, men mye har forandret seg siden den gang. «Silence is the Only Sound» er hennes åttende soloalbum, og der den 20-årsjubilerende debuten «Spindelsinn» løp i ti forskjellige retninger samtidig – med folkemusikk, rock, elektronika om hverandre – har hun i senere år laget mer helhetlig musikk.

Essensen av Rueslåttens musikk i 2017 er pop som strukturelt sett har mest til felles med folk og americana, men også tar i bruk instrumentering fra elektronika og klassisk musikk. Den særnorske, hedenske mystikken holder hun dog delvis fast ved.

Rueslåttens sangprestasjon på «Silence ...» er det, som alltid, fint lite å utsette på, men flere av de durstemte låtene blir hakket for husmorvennlige og sedate. Da tenker jeg først og fremst på arrangement og fremføring. Rueslåttens intensitet matches ikke av kompet, på tross av at bandet består av tidligere Dadafon-medlemmer forsterket av tre briter med en imponerende CV.

Som låtskriver lykkes trønderartisten godt når hun besøker det mørkere musikalske terrenget, og den fortryllende «Music You Should Hear» er en soleklar innertier. Her låter Rueslåtten som en mellomting av Kate Bush og Kari Bremnes, og ypperlig produksjon hjelper deilige melankolien til å flyte fløyelsmykt inn i øregangene. Den langt røffere «Gone» er også en höjdare, der et tungt orkestrert riff leder rett i et forløsende refreng.