1. Insomnia (1997, Erik Skjoldbjærg)

Norsk krim blir nesten ikke bedre enn dette. En svensk etterforsker (Stellan Skarsgård) får ikke sove i midnattssolens land. Han gjør en fatal feil i tjeneste hvor han skyter kollega Erik Vik (Sverre Anker Ousdal).

Handlingen foregår i Tromsø/Troms hvor vi besøker blant annet fjellheisen og er vitne til skuespillerdebuten til NRK Nordnytts kjente nyhetsanker Nina Einem. I tillegg står Kristian Figenschau står for det humoristiske bidraget i rollen som Arne Zakariassen.

Filmen er også den eneste norske filmen som har klart å komme med i ”The Criterion Collection” (amerikansk videodistributør som har tatt på seg oppgaven i å gi ut viktige og klassiske samtidsfilmer i verden.)

2. The Avengers (2012, Joss Whedon)

Hæ? Du hørte riktig. Marvel-universet inneholder ekstremt mange referanser til Norge og norrøn mytologi. Tromsø spiller også sin egen rolle, men dessverre tok ikke amerikanerne turen til ishavsbyen for å sikre seg faktiske scener.

Karakteren Thor, som har kommet til jorden fra Asgard, spør Stellan Skarsgårds karakter om hvor hans kjæreste Jane Foster (Natalie Portman) er. Svaret er på et nordlysobservatorium i Tromsø.

3. Ni liv (1957, Arne Skouen)

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud på vei over Kvaløya, tett etterfulgt av tyske soldater som vil henrette han. En virkelig klassiker i norsk filmhistorie, som fikk distribusjon utenfor Europa. Nå venter vi spent på ”remaken” av denne. Forhåpentligvis med Stig Henrik Hoff i rollen som krigshelten Jan Baalsrud.

4. 1997 Forever (2014, Carl Christian Lein Størmer)

Den kanskje beste kino-opplevelsen jeg har hatt siden Aragorn stormet Mordor I ”Ringenes Herre: Atter en konge”. Historien om snowboardmiljøet i Tromsø akkompagnert av tromsømusikere i bandet ”1997”, som ALLTID spiller live når filmen vises. Dessverre nekter tromsøregissøren ”CC” å gi ut dette på DVD eller på noen annen plattform. Vi venter heller i spenning på flere visninger av den stemningsfulle filmen.

5. Glassdukkene (2014, Nils Gaup)

Helt klart den filmen med mest ikoniske Tromsø-steder i seg. UNN (med selveste Mads Gilbert), Ishavskatedralen, Driv og ikke minst Øl-hallen hvor Stig Henrik Hoff har hovedrollen sammen med Lena Kristin Ellingsen.

Er du enig i listen? Kommenter gjerne…

1997 FOREVER: En skildring av snowboardmiljøet i Tromsø av Carl Christian Lein Størmer.
NI LIV: Jack Fjeldstad portretterte krigshelten Jan Baalsrud i 1957. Foto: AS Fotorama
GLASSDUKKENE: Stig Henrik Hoff og Lena Kristin Ellingsen i Glassdukkene fra 2014. Foto: Foto: Ørjan Bertelsen 90123161