5. Flåklypa Grand Prix (1975, Ivo Caprino)

Man kommer ikke unna Norges desidert mest tradisjonsrike julefilm. Hvem har vel ikke kranglet om å få se ferdig «Flåklypa Grand Prix» FØR man åpner gavene på julaften. Dukkene i Caprinos univers gir oss nordmenn en nasjonalfølelse av de sjeldne, som vi jo trenger minst én gang i året. Selv om det på ingen måte er «jul» noen steder i filmen, har dette blitt Norges mest «julete» filmtradisjon gjennom tidene.

4. Love Actually (2003, Richard Curtis)

Briter er best på komedier, uten tvil! Og det er nesten nasjonal fridag i England hver eneste gang regissør og forfatter Richard Curtis (Nothing Hill, Bridget Jones Diary, The Boat That Rocked, Blackadder og Mr. Bean) har premiere på en av sine filmer.

”Love Actually” er nærmest obligatorisk for de aller fleste i adventstiden, og man kan enkelt forstå hvorfor. Vi følger åtte forskjellige par og deres hektiske kjærlighetsliv en måned før jul. Det hele er gjort humoristisk, humørfylt, trist og ikke minst alvorlig. For er det noe britene kan, så er det å overraske seerne, som gjerne tror de vet hvordan alt slutter.

3. Die Hard (1988, John McTiernan)

Bruce Willis og Alan Rickman er aldri feil i jula! Her er det bare å finne frem nisselua og rope ”Yippee Ki-Yay, Motherfucker!” og la John McClane skyte seg gjennom en skyskraper for å få tak i Hans Gruber midt i julerushet i Los Angeles. En klassiker som bør settes opp på TV hver eneste jul, og ikke under Die Hard-maraton en gang i halvåret.

2. A Very Murray Christmas (2015, Sofia Coppola)

I disse juletider er det veldig lett å falle for filmen «Love Actually» når man vil komme i den rette stemningen. I år bør du heller gå for Bill Murray.

Regissør Sofia Coppola har nemlig laget en småsær julemedley med vår alles kjære Bill Murray, som prøver å sette sammen et musikalsk TV-show på julaften. Sammen med stjerner som Miley Cyrus, George Clooney, bandet Phoenix og Jason Schwartzman blir dette herved min faste julefilm fremover.

1. The Muppet Christmas Carol (1992, Brian Henson)

Charles Dickens “A Christmas Carol” er den mest klassiske julefortellingen vi kjenner til i dag. Scroodge er gjerrig og kjip mot innbyggerne i London, og blir dermed hjemsøkt av tre spøkelser som skal få han til å forandre seg i løpet av natt til første juledag.

Boken er presentert en million ganger i form av tegnefilmer, teater, musikaler og ikke minst i form av dukker på film – i dette tilfellet av muppetene.

The Great Gonzo og Rizzo the Rat tar oss nemlig gjennom historien til Scroodge, spilt av Michael Caine, mens han balanserer seg gjennom muppetenes helsprøe univers.

Det er umulig å ikke la seg røre, le høyt og ikke minst sjarmere av dukkene fra Jim Hensons univers.

Det blir nemlig ikke jul uten denne filmen.

JULEKLASSIKER: Flåklypa Grand Prix kommer man rett og slett ikke unna på en slik liste.
MÅ SE: Det virker som at absolutt alle bare må få med seg «Love Actually» i jula.
ACTIONFYLT JUL: Action-ikonet Bruce Willis klamrer seg fast på lista vår over obligatoriske julefilmer.
KERMITS JUL: Ingenting er mer sjarmerende enn «A Muppet Christmas Carol» i jula.