Sammen med festivalsjef Martha Otte møtte Olin pressen for å fortelle om sin nye film «Mannen fra Snåsa» som har sin verdenspremière på TIFF 2016.

Vises over hele landet

– Jeg er veldig takknemlig overfor TIFF som ønsket å åpne med min film – og som også ønsket å programmere rundt mine tidligere filmer, sier Olin.

Filmen om Snåsamannen Joralf Jørstad vil etter premièren på TIFF gå opp på kinoer over hele landet.

Olin forteller at interessen for filmen har vært enorm i forkant av premièren. Oppmerksomheten fra pressen har vært svært stor, men også andre har tatt kontakt.

Mange vil se filmen

– Jeg har til og med fått telefoner fra partiledere og andre samfunnstopper som vil ha billetter til premièren. Jeg har i mitt stille sinn tenkt «hvorfor tok de ikke kontakt da jeg hadde laget en film om enslige mindreårige asylsøkere», sier Olin – som like fullt er svært fornøyd med interessen.

LES OGSÅ: Festivalstart med tysk skrekk og gru

Hun forteller at arbeidet med filmen har vært, og at man har fått være til stede på arenaer der ingen tidligere har vært.

– Vi har for første gang fått være med inn i behandlingsrommet på Snåsa, sier Olin.

Sterke meninger om Snåsa-mannen

Hun tror at mange vil få et annet syn på Snåsa-mannen etter å ha sett filmen.

– Det er mange som har meninger om det Joralf gjør uten å ha truffet ham, sier hun.

Hun har bevisst utelatt kritikere og andre behandlingsmiljøer når hun har laget sin ferdige versjon av filmen. Ifølge Olin kommer de til orde i mange andre sammenhenger.

LES OGSÅ: «Mannen fra Snåsa» er en varm dokumentar, som kryper seg inn under de hardeste hudlag.

Hennes ambisjon har vært å vise den «formidable begavelsen» Joralf Jørstad har i å se og løfte mennesker i krise.

Tar ikke stilling for eller mot

– Det er ikke en film der vi prøver å løfte fram alternativ behandling av syke mennesker. Vi har fått være med inn i behandlingsrommet, vi har vært til stede og sett reaksjonene når folk får møte Joralf og hva som kan skje i møtet mellom mennesker, sier Olin.

Hun tror mange som arbeider med mennesker kan ha nytte av å se filmen.

– Joralf kan lære dem mye om hvordan man løfter et menneske. Joralf kan se hele mennesket. Han møter dem på en unik måte, sier hun.

Joralf Jørstad fyller 90 år i høst, og Olin sier at det var på tide at noen forteller hans historie.

– Joralf Jørstad har åpnet sitt hjem og sitt hjerte for 10.000-vis av mennesker i krise. Det skulle bare mangle at en av landets dokumentarister forteller om dette mens det ennå er tid, sier regissør Margreth Olin.

TAKKNEMLIG: Margreth Olin sier at hun er takknemlig over at TIFF har valgt hennes film som åpningsfilm – og at man har valgt å vise flere av hennes gamle filmer på festivalen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
SNÅSA-MANNEN: Joralf Jørstad er kjent for sine varme hender som mange mener har helende kraft.
FØLER SEG HJEMME: Regissør Margreth Olin sammen med festivalsjef Martha Otte. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø