Vi kjenner til historien om hvordan nordmenn gikk inn i spesialstyrkene til Sovjetunionen og virket som agenter og spioner mot tyskerne under den andre verdenskrig.

Vi kjenner også til hvordan disse ble forfulgt av norske myndigheter som en del av den kalde krigen – og hvordan dette ikke fikk en ende før Kong Harald ba partisanene om unnskyldning i 1992.

LES OGSÅ: «Grå skildringen av en professors manipulative evner»

Det vi derimot ikke kjenner så godt er hvordan disse spesialkommandoene av rapportører, radiotelegrafister og agenter oppsto på sovjetisk side.

Hvorfor stilte nordmenn opp?

Hva var årsaken til at man arbeidet som man gjorde i Finnmark og Nord-Troms, og hvordan kunne sovjetrusserne finne egnede agenter med norsk bakgrunn.

Regissør Svetlana Bokova har tidligere vist sin film «Three years before the autumn» – som omhandler samme tema – og er nå tilbake på TIFF med oppfølgeren «The Fighters».

Hun har intervjuet en rekke kilder på norsk og russisk side av grensen – øyenvitner, deltakere, historikere og eksperter – for å få en forklaring på hvordan nordmenn kunne delta på en militært avgjørende måte på sovjetisk side.

Utakk for viktig innsats

Som nevnt er fortellingen noe rotete, men det handler kanskje mest om at vi ikke er så vante til å ta inn navn, årstall, vedtak og avtaler i hurtig tempo på film.

Det er også noe vanskelig å følge fortelleren fra svart-hvite arkivklipp fra krigen til følelsesladede intervjusekvenser fra i dag.

Men like fullt blir det en lærerik, spennende og ikke minst bevegende historie om hvordan enkle hverdagsmennesker fra Finnmarks-kysten satset liv og legeme i kampen mot nazismen – og kun fikk utakk for det i ettertid.