Den 26. utgaven av Tromsø Internasjonale Filmfestival er over. Det hele endte med imponerende salgstall, og en strålende fornøyd festivalsjef.

– Det kjennes godt. Tallene viser at festivalen har vært godt besøkt fra dag en. Det er veldig gledelig, sier Martha Otte, som selv har fått muligheten til å stoppe opp på de forskjellige arenaene mellom alle oppgavene hun skal utføre.

– Jeg har fått vært rundt omkring de siste dagene, og jeg kjenner virkelig på at det er god stemning over alt. Det er veldig fint at jeg får gått rundt og sjekket pulsen på de forskjellige plassene vi viser film, sier festivalsjefen.

Scorer høyt

Hva som har fått folk til å gå mann av huset, er Otte litt usikker på, men hun tror at TIFF kan ha lært tromsøværinger å verdsette kvalitetsfilm på lerretet.

– Det viktigste for meg er filmvisningene på Verdensteatret gjennom hele året, hvor vi ser at besøkstallene stiger for hvert år. På landsbasis scorer vi også høyest på det vi kaller for «kvalitetsfilm», som vi får tilbakemelding om at er et resultat av TIFF. Folk som har sett god film på TIFF ser også god film resten av året, sier Otte, som gang på gang får bekreftelse av for eksempel gamle og tilgjengelige filmer som blir satt opp på festivalen.

LES OGSÅ: «Jeg håper TIFF utnytter mulig­heten til å bruke byen enda mer enn de allerede gjør.» (kommentar)

– Vi fokuserer på ting som vokser ut av kjernevirksomheten vår. Vi ser jo at en film som «Scott Pilgrim Vs. The World», som er fra 2010, selger ut Verdensteatret. Det viser oss at folk har tatt hintet om at filmen blir «ny» når man setter den i kontekst med resten av programmet. I tillegg er filmen laget for kinoformatet og sammen med et publikum. Det er noe helt annet enn å se den hjemme. Det er dette som drar folk til TIFF.

Lite problemer

Avviklingen av festivalen har også gått for seg uten store problemer. Publikum opplevde en avlysning av en film på festivalens første dag, men ellers har ting gått på skinner.

LES OGSÅ: Da Ole Giævers fotograf måtte avlyse, stilte denne stjernen opp

– Vi har hatt tilløp til noen småkriser, men dette er ikke noe publikum har merket, og det er det viktigste. Jeg husker når nykinoen kom og vi opplevde trøbbel med billettsystemet, men det var en del av omleggingen. Du skulle sett hvordan det var før billettsystemet, hvor folk nesten havnet i håndgemeng når de akkrediterte ikke hadde billett. Det var ikke et pent syn. Nå er det heldigvis fredeligere.