I forbindelse med at Tromsø kino har premiere på en del komedier nå til helga kjører Feedback films redaksjon en liste over sine favorittkomedier.

«Hot Fuzz» (2007, Edgar Wright) - Kent-Einar Myrengs favoritt:

Foto: Photo Credit: Matt Nettheim

- Det er nok den filmen jeg har sett flest ganger opp gjennom livet. Grunnen er at man rett og slett ikke blir lei Edgar Wrights utrolige visuelle univers. Detaljene, lydbildet og ikke minst fun factene til filmen kunne man rett og slett skrevet en roman om. Visste du for eksempel at Ringenes Herre-regissør Peter Jackson er med? Visste du at Oscar-vinneren Cate Blanchett spiller en viktig karakter? Visste du at ... Nei, les dere heller opp selv.

Her har i alle fall amerikanske komedier ekstremt mye å lære. Spesielt når det kommer til å utnytte det visuelle i komedie. Etter denne videosnutten kan jeg garantere deg at du ikkke vil kunne se amerikanske komedier på samme måte igjen.

«A Fish Called Wanda» (1988, Charles Crichton og John Cleese) - John-Kristian Dalseths favoritt:

John Cleese & co. traff blink med denne perlen av en komedie fra 1988. En erkebritisk klassiker som tok hele verden med storm, og ga Kevin Kline en Oscar for hans hysteriske birolle. Jamie Lee Curtis og Michael Palin har heller aldri vært bedre, og den snart tredve år gamle filmen kan fortsatt stå rakrygget opp mot alle komedier som har kommet siden. En frekk og absurd genistrek av en film!

«The Big Lebowski» (1998, Joel og Ethan Coen) - Kjetil Viks favoritt:

“Let me explain something to you. Um, I am not «Mr. Lebowski». You're Mr. Lebowski. I'm the Dude. So that's what you call me. You know, that or, uh, His Dudeness, or uh, Duder, or El Duderino if you›re not into the whole brevity thing.” Sitatet er bare ett av mange gullkorn i Coen-brødrenes beste komedie. Jeff Bridges er uforlignelig som den bowlingspillende, White Russian-bjelmende, loslitte hippien The Dude, for øvrig en rollefigur som er med i hver eneste scene i filmen. Han havner i de mest utrolige situasjoner, stikkord gulvteppe og askespredning. John Goodman, Steve Buscemi og John Turturro glimter også til i en komedie full av underfundig humor, overraskende vendinger og treffsikre replikker.

«Amarcord» (1973, Federico Fellini) - Christer Pedersens favoritt:

Federico Fellinis humoristiske mesterverk ”Amarcord” fra 1973 må være en av de morsomste europeiske filmene som er laget. En fantastisk ungdomsskildring om 1930-tallets Italia som kan beskrives som den skrudde forgjengeren til ”Cinema Paradiso”. Fantastiske rolleprestasjoner, forviklinger, konflikter og hendelser – og en rolleliste som gir deg bakoversveis. Nevner i fleng Benito Mussolino, ”den gale onkelen i treet”, tobakkselgersken – og ikke minst Gradisca! Jeg har sett filmen sikkert 25 ganger, og oppdager noe nytt hver gang.

«Napoleon Dynamite» (2004, Jared Hess) - Ida Rambergs favoritt:

Jared Hess' moderne komedie-klassiker om karakteren Napoleon kommer sannsynligvis til å være like morsom om ti år, som den var da den kom ut. Absurd, nyskapende og proppfull av herlige sitater.