«Trekkfugler» er en historie om splittede familier og to rebelske jenter, hvor en av dem sitter i rullestol og den andre ikke klarer å sitte i ro.

Cathy (Clarisse Djuroski) får nemlig et befruktet andeegg i bursdagsgave hos sin vimsete far, som forklarer at hun må være der når det klekkes. Ender tror nemlig at den første personen de ser er deres mor.

Ut på eventyr

Uheldigvis blir det hennes delvis lamme venninne Margaux (Lea Warny) som anda skriker etter hver gang hun forlater rommet. Verken moren til Cathy eller foreldrene til Margaux tror at jentene kan ta vare på anda. Jentene tar affære og legger ut på en aldri så liten utflukt for å være sammen med anda.

«Trekkfugler» er et varmt, og samtidig rebelsk, eventyr som inneholder den søteste anda som noen gang har vært presentert på film. Man undres konstant hvem som har ansvaret for dressuren av anda, som muligens står for den beste skuespillerprestasjonen i filmen.

Jentene er også flinke, men har nok ganske så mye å gå på om man ønsker å få fram mer av hva som foregår inne i hodene til de ordknappe hovedrolleinnehaverne.

Rørende bånd

Samtidig får de uventet hjelp fra en nabo, som jeg rett og slett sliter med å skjønne motivasjonen til. På et punkt frakter hun jentene i en liten båt over en elv, hvor hun til slutt lar dem fortsette på egen hånd i den lille jolla. I det hun snur seg og ser jentene (en av dem i rullestol) sier hun til seg selv «hvorfor går jeg med på dette?», og det lurer virkelig jeg også på.

Hadde bakteppet vært at hun kjente til det rørende båndet jentene har med anda, hadde jeg kanskje latt meg sjarmere, men det blir aldri forklart på tilfredsstillende vis.

Likevel lar jeg meg sjarmere av den historien – hvor foreldrene sitter maktesløse hjemme, mens barna selv forsøker å gjøre det riktige for sitt barn.

God historie

Parallellene mellom de forskjellige båndene (foreldre-barn, barn-and og politi-foreldre) fungerer ypperlig. Her ser vi tydelige linjer og likheter mellom karakterene. I tillegg handler det mye om å være normal og hvilke fordommer man får slengt mot seg når man har begrensninger, både i form av alder, modenhet og ikke minst åpenbare handikap.

Historien er veldig godt bygget opp og selv om filmen av og til kan virke langsom, er den langt fra forutsigbar.

«Trekkfugler» er alt annet enn det den egentlig ser ut som, og selv om ikke innholdet står til det man kanskje forventer etter å ha lest om den eller sett traileren, blir man ikke skuffet. Det er ikke uten grunn at filmen ble kåret til «Årets Europeiske Barnefilm» i 2015.

Fakta:

”Les oiseaux de passage”

Norsk tittel: Trekkfugler

Regi: Olivier Ringer

Med: Clarisse Djuroski, Léa Warny, Alain Eloy, Myriem Akkhediou, Angelo Dello Spedale, Jeanne Dandoy, Camille Voglaire

Nasjonalitet: Frankrike/Belgia 2015

Spilletid: 1t 24m

Aldersgrense: 6år

Av Kent-Einar Myreng