Det finnes mange å ta av, og derfor må vi snerve inn hva vi skal anbefale i den store «verden går til helvete»-kategorien vår.

Vi tar nemlig ikke bare for oss katastrofefilmer der det pøses på med dyre effekter og lett action, men også filmer som omhandler dramaet som utspiller seg etter at noe grusomt har skjedd.

1. «28 Days Later» (Danny Boyle, 2002)

«Jim» (Cillian Murphy) våkner opp utsultet på et sykehus 28 dager etter at et virus spredte seg over hele London. Pesten som sprer seg gjør alle til rabiate kanibaler, også kalt zombier. Et folketomt London og klaustrofobien av å ha adrenalinfylte zombier klorende på døra gjør denne filmen til en av de mest intense filmopplevelsene jeg har hatt.

2. «Twelve Monkeys» (Terry Gilliam, 1995)

James Cole (Bruce Willis) er sendt tilbake i tid for å finne ut hvem som skapte viruset som utslettet mesteparten av menneskeheten. I steden blir han feilsendt noen år tidligere hvor han blir lagt inn på mentalsykehus hvor han blant annet møter legen Kathryn Railly (Madeleine Stowe) og den gale forskeren Jeffrey Goines (Brad Pitt). Thrilleren er alltid like akutell, like morsom og god som da den kom ut.

3. «The Worlds End» (Edgar Wright, 2013)

Jeg er en kjempesucker av «Cornetto-triologien», som den kalles blant fansen. Edgar Wright har nemlig laget tre filmer med Simon Pegg og Nick Frost («Shaun of the Dead», «Hot Fuzz» og «The Worlds End»). Sistnevnte er ikke den beste av de tre, men fortjener virkelig en plass på denne lista.

Gary King (Pegg) skal samle ungdomsgjengen sin for å fullføre «The Golden Mile» (minst en enhet på hvert utested i byen Newton Haven, men byen er forandret. Folka kjenner ikke gjengen igjen og alt er så firkantet.

4. «Pontypool» (Bruce McDonald, 2008)

På en liten lokalradiostasjon i Canada får programlederne dramatiske skildringer på apokalyptiske hendelser utenfor studioet. De låser døra og hører på det som skjer på utsiden, men snart innhenter også verdens ende dem.

Utrolig nervepirrende og skummelt fra denne lavbudsjettfilmen fra Canada hvor vi blant annet møter Stephen McHattie som programleder. Anbefales!

5. «Dr. Strangelove» (Stanley Kubrick, 1964)

Denne lista er ikke komplett uten «Dr. Strangelove». En paranoid general vil slippe atombomber over Sovjetunionen bak hans øverstkommandanter rygg. Uten å si for mye om handlingen kan jeg jo nevne at Peter Sellers spiller ikke mindre enn tre roller i denne helsprøe sorte komedien som gjør narr av alt og alle i politikken, i tillegg til å henge ut stereotypiske amerikanere og internasjonale avtaler.