Kropp. Det finnes få mer lettantennelige tema. Ukens snakkis har vært Kanye Wests nye musikkvideo der nakne dobbeltgjengere av kjendiser filmes i en (gigantisk) seng. Mengden spaltemeter som egnes til tema speiler et tilsynelatende umettelig behov fra publikum. Samt et hav av angst og usikkerhet å øse fra. Det advares ofte fra eksperthold om «kroppshysteri» og kanskje spesielt under opptakten til sommeren kommer det tydeligst fram der dekningen er preget av «slik får du sommerkroppen»-oppslag.

I anledning den nye Tarzan-filmen har selveste Tarzan: Aleksander Skarsgårds kropp vært i fokus. Skarsgård pryder forsiden av månedens Muscle & Fitness og VG kan melde at Skarsgårds mål for filmen var noe døpt «jungelkropp». Det vil si en kropp publikum vil finne det troverdig at kan slenge seg i lianer dagen lang. Det ekstreme treningsregimet blir nøye beskrevet i magasinet. Man kan blant annet lese om kondisjonsprogrammet og noe kalt «bjørnekrabbing». Etter endt innspilling beskriver Skarsgård en drømmehelg hos pappa - den ikke like aktive lianeslyngeren Stellan Skarsgård – der filmlegenden disket opp med «mektige sauser» og «tonnevis med øl og vin».

Fokuset er for tiden på de perfekte kroppene, men søker man til filmhistorien finner man fort radikale kroppsforandringer i alle mulige retninger. Og da snakker jeg ikke bare om Nicole Kidmans Oscarvinnende prestasjon med med løsnese i «The Hours».

Et av de mest ekstreme eksemplene i senere tid står Christian Bale for. Bale skapte stort oppstyr da han i 2004 gikk ned 30kg - iløpet av fire måneder - på en diett bestående av ett eple og en boks tunfisk om dagen. På et tidspunkt veide han ikke mer enn 54kg. Etter sigende skal Bale ha gått ned  for mye i vekt beroende på en misforståelse i instruksjonene fra regissøren. Vekt-spesifikasjonene var nemlig ment for en lavere skuespiller.

Resultatet ble den famøse Gollum-lignende skikkelsen i filmen Maskinisten. Seks måneder senere måtte Bale være i toppform for å spille Batman. Som den pliktoppfyllende skuespilleren han er lykkes han og skapte den kanskje mest troverdige superhelten sett på film. I 2013 ble Bale døpt «Fatman» av medskuespiller Jennifer Lawrence da grynvingen la på seg nesten 20 kg for gangsterfilmen American Hustle.

Et annet tungt navn: selveste Robert De Niro, ble trent av mannen han skulle portretere - bokseren Jake LaMotta - foran storfilmen «Raging Bull». Oscar-vinneren begynte som en utrent amatør, men viste en ekstrem motivasjon. Faktisk så dedikert var De Niro til rollen at han etterhvert deltok i tre ordentlige boksekamper i mellomvekt klassen og vant to. Underveis under innspillingen kom regissør Martin Scorsese under stort press fra filmstudioet da filmen ble satt på vent i månedsvis for at De Niro skulle gå betydelig opp i vekt igjen for å spille den aldrende LaMotta. Da produksjonen startet opp hadde vektøkningen hatt stor innvirkning på skuespillerens helse. Med tale- og pustevansker fullførte De Niro innspillingen og ble belønnet med en Oscar.

Det kan virke langt fra L.A. til Tromsø når en grå juni nå halter seg mot slutten. Det er kanskje mange veltrente sommerkropper som drømmer seg til varmere strøk. Kanskje føler de seg litt som Anders Baasmo Christiansen - som i 2004 - målrettet spiste seg opp til 110kg for hovedrollen i «Fatso». Bare for å få beskjed om at filminnspillingen ble utsatt. Først i 2007 var filmen å se på kino. Da uten Christiansen på rollelisten.

God sommer!