Vi befinner oss i 1980, det er brennhet sommer og få dager til skolestart. Jake er ny i byen og ankommer universitetet med et stipend for å spille baseball. Han flytter inn i et hus sammen med de andre spillerne på laget og sammen utgjør de brorskapet som skal forberede seg best mulig til sesongstart. Men i stedet ender de med å navigere seg mellom jenter, fester og alle andre fristelser collegelivet kan by på.

Herlig ensemble

Regissør Richard Linklater debuterte med lavbudsjettfilmen «Slacker» i 1991 og fikk sitt gjennombrudd for kultklassikeren «Dazed and Confused» to år senere. Han har selv kalt sin nyeste film en spirituell oppfølger til sistnevnte. Linklater har også hevdet seg som en seriøs dramaregissør, med blant annet «Before Sunrise»-trilogien og sist storsuksessen «Boyhood» i fjor.

Med «Everybody Wants Some!!» (ja, tittelen skrives med to utropstegn) er han tilbake i den mer uformelle settingen, hvor det er komedie og lett fordøyelig underholdning som er i fokus, men hjertet spiller fortsatt en viktig rolle. Filmen er varm, morsom og sjarmerende og innehar et av de mest underholdende ensemblene foran kamera du har sett på lenge.

Skarpe replikker

Besetningen består av kun ukjente skuespillere, et grep Linklater tar for å forsikre seg om at publikum ikke har noen forhold til karakterene, annet enn førsteinntrykket når vi først møter dem. Og hvilket kobbel av karakterer vi får presentert her. Det sparkes i alle retninger og latteren sitter løst, både når det flires av og med hverandre. Det er et usedvanlig hyggelig selskap å være i, og hva enn man tenker om gutteklubben og deres aktiviteter er det umulig å ikke la seg rive med og bli sjarmert. Skuespillerne leverer sylskarpe replikker på et naturlig vis fra et manus som tar for seg utfordringene med temaer som kan gi like mye sorg som glede; kjærlighet, familie, vennskap og det faktum at man alle må vokse opp en dag.

Det glade 80-tall

Om man savner 80-tallet eller ikke er gammel nok til å huske det får man uansett lyst til å oppleve det på nytt etter denne filmen. Det er investert tungt i kulisser og kostymer som sitter som et skudd og det hele er betimelig kjærlighetsbrev til et tiår som av mange huskes som løssluppent og liberalt. Ikke fullt så fritt som 70-tallet, men det var i det minste morsommere enn 90-tallet som fulgte.

«Everybody Wants Some!!» er en av sommerens mest underholdende filmer som forhåpentlig kan treffe et bredt publikum og etterlate et smil om munnen hos de fleste. Som en av gutta sier da det er hans tur til å forlate festen: «Here for a good time. Not a long time.» Det gjelder vel oss alle.

«Everybody Wants Some!!»USA 2016Manus og regi: Richard LinklaterMed: Blake Jennes, Juston Street, Ryan Guzman, Tyler HoechlinSpilletid: 1t 57mAldersgrense: 6 årPremiere: Fredag 29. juli