Den fjerde filmen om agenten Jason Bourne (Matt Damon) er klar for actionelskende kinogjengere. La oss ikke håpe det blir flere ...

I likhet med alle de andre fire filmene, handler også dette om at Jason Bourne utgjør en trussel mot CIA, som er ansvarlig for at Bourne har mistet hukommelsen sin/husker ikke alt/søker etter svar. Filmens store styrke er også anslaget hvor vi blir kastet inn i et folkeopprør på grensen mellom Hellas og Albania, hvor seriens favorittkvinne, Nicky Parsons (Julia Stiles), har sporet opp Bourne og ønsker å overlevere krypterte filer, som kan avsløre mye om Bournes far.

Forutsigbar

Actionsekvensene med folkehav, eksplosjoner, molotive cocktails og bilkrasjer tar regelrett pusten fra deg når du ser at flere av de halsbrekkende stuntene umulig kan ha vært gjort inne i et studio i California. Dessverre faller både troverdigheten og virkelighetsfølelsen når vi forlater Hellas og entrer både London og Las Vegas.

«Avsløringene» som kommer fram etter som filmen går sakte fremover er heller ingen store overraskelser, og det virker som om manusforfatterne i Hollywood har tatt ferie for lenge siden. Det eneste som trigger min nysgjerrighet er forholdet mellom CIA-direktøren (Tommy Lee Jones) og hans lovende agent Heather Lee, spilt av svenske Alicia Vikander. Dessverre faller også denne troverdigheten når man egentlig aldri får rettferdiggjort motivasjonen til Heather Lee.

«Sell out»

Jeg husker veldig godt da «The Bourne Identity» kom for 14 år siden og satte en helt ny standard for actionspekkede agentfilmer. Den gang var vi vant med «Mission Impossible» og «James Bond» som smelte til med pene damer, høyt budsjetterte eksplosjoner og dyre biler som matcher minst like dyre dresser. Da «The Bourne Identity» kom på lerretet ble alt så forbanna realistisk. Ikke bare kjøpte man historien, men slagene som ble utlevert kjentes helt inn i ribbeina.

Dessverre er 2016-utgaven av Jason Bourne, hvor Matt Damon har valgt å returnere til filmserien, en skikkelig «sell out»-film som prøver å skjule seg bak altfor lange slåss-sekvenser og biljakter.

For all virkelighetssjarm er borte fra de to første filmene og Matt Damon virker ikke veldig engasjert, beveget eller opprørt når han stadig får flashbacks fra da hans far ble myrdet.

«Jason Bourne» skuffer nok ikke bare fansen, men også de som foretrekker et godt og troverdig spiondrama.

«Jason Bourne»Regi: Paul GreengrassMed: Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander og Tommy Lee JonesNasjonalitet: USA 2016Spilletid: 2t 3mAldersgrense: 15 årNorgespremiere: 29. juli