Kreft er noe dritt. En av tre personer i verden får kreft – det vil si at i alle fall alle kjenner noen som blir rammet av sykdommen, som i mange tilfeller viser seg å være dødelig.

Det er også utgangspunktet for «Truman» når Tomàs (Javier Camara) reiser på andre siden av kloden for å tilbringe tid med sin døende venn, Julian (Ricardo Darin).

Stolt argentiner

Tomàs er med Julian over alt og stiller med økonomi til alt Julian finner på – blant annet er et av målene å adoptere bort hunden hans, Truman. Noe som viser seg å være vanskeligere for Julian enn først antatt.

Julian er nemlig en stolt argentiner som ikke er redd for å si hva han mener, eller hva han skal gjøre. Problemene oppstår når hans hårete oppgaver skal settes til live og tårene kommer fram.

Ungdomstiden

Selv om filmen er melankolsk klarer likevel regissør Cesc Gay å få fram smil hos seerne som observerer et veldig realistisk drama, som har vunnet en haug med priser i hjemlandet Spania.

Vi kommer tett på to karer som ikke har for vane å snakke om de store spørsmålene. Hver gang en av dem prøver, skyver de samtalen elegant bort på et annet tema, slik gutter ofte gjør.

Lengselen til ungdomstiden, da man kunne gjøre hva man ville, er godt forplantet i historien og linken mellom hunden Truman og Tomàs styrker båndene mellom de to hovedrollene.

Derimot er kanskje forutsigbarheten i handlingen filmens store svakhet. Allerede etter 10–15 minutter skjønner man hvordan filmen kommer til å ende, og man håper på at man skal ta feil ved at filmen endrer fremdrift.

Argentinas Clooney

Det går litt treigt fremover, og humoren faller litt bort, selv om «Argentinas George Clooney» (Ricardo Darin) er uhøytidelig og viser seg fra sine beste sider i denne filmen.

Det er ikke ofte man får sett en gravalvorlig film om vennskap og døden uten at man ender opp med våte lommetørkler. Filmen fokuserer nemlig på ungdommens spontanitet i to gråhårede sjarmører. En pessimistisk film som viser at ikke alt trenger å være tårevått i all elendigheten.

«TRUMAN»Regi: Cesc GayMed: Ricardo Darín, Javier Cámara og Dolores FonziNasjonalitet: Argentina/Spania (2016)Språk: Spansk (norsk tekst)Spilletid: 1t 48mAldersgrense: Tillatt for alleNorgespremiere: 29. juli