Den ellevte versjonen av TIFFs Stumfilmdagene ved Verdensteatret er klare for publikum 29. august. I år benytter de også dagene til å feire hundreårsjubileet av den gamle kinoen.

- Vi åpner med en real tidsreise, hvor vi viser den første filmen som noensinne ble vist på Verdensteatret, sier festivalsjef Martha Otte i en pressemelding.

Gratis Buster Keaton

Det er filmen "Skjæbnens søn", som ble vist 4. juni 1916, akkompagnert av "huspianisten" Ben Model som blir åpningsfilmen. I tillegg blir det gratisforestilling med komiker-legenden Buster Keaton.

- Det er Buster Keaton-klassikeren "Sherlock Jr." – en riktig godbit med Keaton i storform, forteller festivalsjef Otte.

Les også: Kinoen feirer 100 år – må utsette oppussing

Støyrockband på kino

Ellers på programmet ser man at Stumfilmdagene har blitt bredere med tanke på sjanger og på internasjonalitet. Meksikanske "El Puño De Hierro" skal støyrockbandet MoE stå for, mens "Views of the Ottoman Empire" får musikalsk følge av libanesiske Geko Fattal.

- Det er første gang vi har meksikansk film på programmet, og dette er en skikkelig eksklusiv sak. "El Puño De Hierro" tar for seg narkotikaens fristelser og farer, og filmen var høyst kontroversiell da den kom ut i 1927, sier Otte.

Festivalen skal også vise klassikeren "Panserkrysseren Potemkin" og Fritz Langs fantasy-epos "Die Nibelugnen". Sistnevnte får støy/postpunk-bandet Årabrot som soundtrack under visningen.

Se hele programmet her