Gikk du glipp av forrige liste? Les den her!

5. «The Last Waltz» (1978, Martin Scorsese)

Et mer verdig punktum for en karriere finnes knapt. The Band fikk sin avskjedskonsert, filmet og regissert av Martin Scorsese, og verket endte opp med å gå sin seiersgang verden over. Gjesteartistene var ingen ringere enn Bob Dylan, Eric Clapton, Muddy Waters, Van Morrison, Dr. John, Joni Mitchell, Neil Young, Stephen Stills, Emmylou Harris og medlemmer fra både Beatles og Rolling Stones. Scorsese la med The Last Waltz lista på et Sergej Bubka-nivå for hvordan konsertfilmer skulle gjøres.

4. «Woodstock» (1970, Michael Wadleigh)

Rockens kanskje største konsertøyeblikk ble på en fabelaktig måte dokumentert i denne Michael Wadleigh-regisserte filmen. Det skadet selvsagt ikke at Scorsese og Thelma Schoonmaker (blant annet Raging Bull og The Aviator) var blant klipperne, for en mer nydelig måte å sette sammen liveklippene og galskapen som foregikk på sletta, skal man lete lenge etter. Selv om Woodstock-festivalen ikke trenger markedsføring for å bli husket i årtiene som kommer, er filmen en ypperlig måte å forklare den for fremtidige generasjoner.

3. Led Zeppelin «The Song Remains the Same» (1976, Pete Clifton og Joe Massot)

En av de viktigste og beste filmene om en av verdens beste og mest omtalte band gjennom tidene. Unike opptak fra store stadionkonserter, mikset med bisarre opptak fra Zeppelins mystiske lydbilde. Her snakker man ikke bare om å være pionerer innenfor konsertopptak, men også innenfor klippeteknikk som gjør 15 minutter lange gitarsoloer intenst spennende.

2. Elvis Presley – «That`s the Way it is» (1970, Denis Sanders)

Klippet og satt sammen av flere konserter og øvinger fra Las Vegas, i august 1970. Var de første filmopptakene av kongen som ikke var spillefilm, etter den litt meningsløse filmkarrieren hans på sekstitallet. Men her er han in his prime. Han har fått på seg jump suit, blitt akkurat sånn passe Vegas-ko-ko, men har fortsatt full kunstnerisk kontroll, samt at han ser dritbra ut, rett før Det Store Bisarre Forfallet. Bandet er så sykt tight, Ronnie Tutt slår som om han er utstyrt med tre hender ekstra, alt sitter i det hele tatt ned i minste detalj, og Elvis viser til fulle hvorfor han er det mest spektakulære som har vært i show biz. Innslagene fra øvingene er dessuten fantastiske, der man med selvsyn kan se hans sosiale aura og enorme påvirkning på sine omgivelser. Noe av det beste som er laget av musikkdokumentarisk materiale.

1. Rolling Stones «Shine A Light» (2008, Martin Scorsese)

The Rolling Stones i toppslag i det storslåtte Beacon Theater i New York. Man trodde ikke det kunne bli bedre, men det blir det når selveste Martin Scorsese styrer spakene på filmproduksjonen. En fryd for øyet som sender oss tettere på rynkene på Mick Jagger og lenger inn i sigarettrøyken til Keith Richards. Her får vi i tillegg gjesteopptredener fra både Jack White, Christina Aguilera og selveste Buddy Guy.

En audiovisuell opplevelse som gjør at du bare må skru anlegget opp til 11 for å nyte fullt ut!

Dykk ned i hele «Topp 10-listen» her!