Magnus Carlsen er selve symbolet på sjakk i Norge, og etter hvert i verden. Den unge sjakkmesteren fra Bærum har ikke til vane å gi lange TV-intervjuer, eller å vise følelser i intervjusetting. Dette er dermed den aller første muligheten vi har til å komme tettere på verdenskjendisen.

Verdensmester

Opptakene vi får servert er for det meste private opptak, gjort av familien selv, etter at faren oppdaget hans uvanlige egenskaper i 4-årsalderen. I tillegg til 500 timers opptak av et filmteam har man altså snekret sammen en film som fokuserer på hans vei til å bli verdensmester i sjakk. Vi snakker om alt fra private filmsnutter fra ferier til oppladning inne på hotellrommet sammen med faren til Magnus, som også fungerer som historieforteller for filmen.

Magnus-koden

Derimot føler jeg at man ikke kommer så mye nærmere på annerledes-gutten Magnus Carlsen i løpet av en time og femten minutter. Man ender med å analysere ansiktsuttrykk og avslørende rykninger i ekstreme nærbilder under sjakkpartier uten å få høre lengre intervjuer fra hovedpersonen selv. Et effektfullt grep, sist gjort i «Den unge Zlatan», som definitivt har store likhetstrekk med «Magnus». Det som gjør «Den unge Zlatan» til en mer underholdende film er Zlatans ubestridte voldsomme sjarm og humor, som man trygt kan si at Magnus ikke har.

Spennende

Man trenger på ingen måte å ha noen forkunnskaper om sjakkspillet eller Magnus Carlsen før man setter seg i kinosetet. Musikkbruken, klippeteknikkene og historieoppbyggingen er såre enkel, men effektfull. Selv om man vet utfallet av suksesshistorien til Magnus, kjenner man likevel på spenningen gjennom hurtig klipping og dramatikken i sjakkspillet, som naturligvis er klippet mye raskere enn et normalt sjakkparti på fire-fem timer.

Carlsens «nemesis», indiske Vishy Anand, er også nærmest presentert som en ond og kald datamaskin som jobber hardt med et slagkraftig team som leter etter smutthull for å finne svakheter hos nordmannen.

Heldigvis har også dokumentaren om Magnus Carlsen en form for naturlig moral i samholdet med familien. Faren er alltid ved hans side, søstrene besøker han under turneringer og underdog-historien får en fin slutt takket være dem. I kinosetet sitter man igjen med en følelse av at man kanskje ikke har blitt så mye mer kjent med Magnus, men mest med «bøndene» han har rundt seg, som har vært avgjørende for hans suksess.

FRUSTRASJON: Magnus Carlsen er frustrert og utslitt i forkant av VM-kampen mot indiske Vishy Anand. Foto: Moskus film/ Nordisk Film Distribusjon AS