NAVN: Vanja Terentieff YRKE: Komitéleder for kultur, idrett og friluft

– For en tittel du har! Det går vel mye i musikk og teater i Tromsø, men hvordan står det til med filmmiljøet her nord?– Det skjer utrolig mye i kulturbyen Tromsø. Det er nesten ikke en dag uten at det skjer noe, og det er noe jeg ikke hadde sett for meg da jeg flytta hit i 2012. På filmfronten er jeg veldig stolt over hva Tvibit og Filmverftet har fått til. Begge fikk støtte i statsbudsjettet. I tillegg har vi en kino som er godt besøkt og jeg ser personlig alltid fram mot årets høydepunkt, som er TIFF.

– Hvem gjør ikke det? Her i Tromsø har vi mange spennende filmprosjekter under produksjon, men hvilke filmer skulle du gjerne sett her i Nord-Norge?– Jeg brenner nok litt for nordnorsk krigshistorie. Derfor gleder jeg meg veldig til å se filmen om Jan Baalsrud og slaget om Narvik.

– Stemmer det! «Den 12. mann» er rett rundt hjørnet og Tommy Wirkola har bekreftet at han skal lage film om Narvik. Hvorfor denne fascinasjonen for krigshistorie?– Jeg er vel kommet i den alderen der man ser tilbake. Nordnorsk krigshistorie har fått altfor lite plass i historien. Nå viser «Kongens nei», som får gode kritikker, at slike filmer er populære. I tillegg har familien min vært involvert i krigshistorien, så jeg har alltid hørt historier om den.

– Såpass! Da må vi kanskje lage film om det? Hva er historien og hvordan skulle filmen vært?– Min mor ble født på Tisnes under senkingen av Tirpitz. Den historien har alltid fascinert meg. Om vi skulle laget film om Tirpitz måtte vi samlet de kjekkeste og beste skuespillerne vi har i landet. Hva med Jakob Oftebro og Aksel Hennie? De er superkjekke og veldig gode skuespillere.

– Haha. Jeg synes jeg hørte noen karer bak deg kommentere at du bedømmer skuespillere ut fra utseende.– Jeg skal høre med dem om hvem som skal spille kvinnerollen ... Hæ? Nora fra «Skam». Ja. Hun skal selge filmen.

– Årets store norske film er altså «Tirpitz» med Oftebro, Hennie og Nora fra «Skam». Fantastisk!– Garantert en suksess.

– Men jeg vet at du er veldig glad i sterke kvinnelige rollefigurer på lerretet. Spesielt «Nikita» fra 1990. Hvorfor det?– I 1990 bodde jeg i Vardø hvor vi gikk på kino og ikke ante hvilken film vi gikk til. Da vi skjønte at den var på fransk, begynte vi å klekke en plan på hvordan vi skulle komme oss ut av salen usett. Men det var ti stykker i salen og dermed umulig. Derimot gjorde filmen så sterkt inntrykk på meg at den fortsatt er en av mine favoritter. Min favoritt-tegneseriefigur var også «Modesty Blaise», så du skjønner at det er sterke kvinner jeg ser opp til.

– Tøft! Da regner jeg med at du vil reise en kvinne fra graven og opp på lerretet, om du fikk muligheten.– Marilyn Monroe. Det må jeg bare. Hun var en så sterk kvinne, så her må vi få henne opp igjen.

– Men for å gjøre det må vi ta livet av noen vi ikke orker mer. Hvem må bøte med livet?– Kim Kardashian. Det blir bare litt for meget med henne. Det er så kunstig og hun har altfor mye fokus på seg selv.