Siden 2008 har Marvel Studios spydd ut superheltfilmer med relativt stor økonomisk suksess. Når man nå tilfører universet enda en helt bør man stille seg spørsmål om det begynner å bli nok når tre klasseskuespillere ikke klarer å tilføye filmen det lille ekstra.

Les også: Styr unna disse filmene på Den store kinodagen.

Multidimensjonale krefter

Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) er en av USAs mest dyktige og nøyaktige kirurger. På pasienter som andre leger hat gitt, kobler han ut hjelpemaskiner for å stole på sine egne fysiske evner.

Men plutselig havner han selv på operasjonsbordet etter en stygg bilulykke, som gjør at han ikke kan utføre sin høyt betalte jobb lengre. Ingen kirurger i verden ser ut til å kunne hjelpe han. Derimot får han et tips om at en annen pasient, med lignende problemer, fikk en heller utradisjonell hjelp i Nepal.

Det viser seg straks at det ikke er snakk om et kirurgisk inngrep, men å trekke til seg krefter fra multidimensjonale steder.

Les også: Disse filmene burde du se på Den store kinodagen.

Høytflygende

VISUELL: «Doctor Strange» vrir på naturens fysiske lover.

Ja ... Rimelig høytflygende og verre skal det bli. Effektene til Marvel har vi aldri klaget på. Selv når den første «X-Men»-filmen kom i 2000 ble vi blåst av banen til Wolverines uttrekkbare klør og Cyclops sine laserstråler. Heller ikke «Doctor Strange» skuffer når skurken Kaecilius (Mads Mikkelsen) truer verden med sine evner til å snu og vende på verdens fysiske lover, som gir oss assosiasjoner til «Inception».

Men det er ikke det visuelle eller de fantastiske skuespillerne i Cumberbatch, Mikkelsen eller Tilda Swinton som gjør at dette blir et aller så lite gjesp i kirka. Historien er repeterende og kunne speilet nesten hver eneste Marvel-helts vei til suksess. Vi har sett det før, og humoren er i tillegg ikke noe bedre enn forgjengerne i «Avengers».

Les også: Anmeldelse: «Garanterer god julestemning».

Sterkt bidrag

Samtidig skulle man ønske at karakterene til både Mikkelsen, Cumberbatch og Swinton var litt mer fargerike. For eksempel skulle jeg gjerne sett mer av skurkens forhistorie, og hvorfor han velger akkurat sin vei. I tillegg er det morsomt å se Cumberbatch i sin første rolle med amerikansk dialekt og Swinton helt uten hår på hodet.

«Doctor Strange» står seg riktignok som en av de sterkere filmene som har kommet fra Marvel-universet siden «Guardians of the Galaxy». Derimot mangler «Doctor Strange» litt bedre humor, en dose uhøytidelighet og ikke minst en bedre historie.

«Doctor Strange»Regi: Scott DerricksonMed: Rachel McAdams, Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen og Tilda SwintonNasjonalitet: USA, 2016Spilletid: 1t 55mAldersgrense: 12 årNorgespremiere: 3. november