«Fabeldyr og hvor de er å finne» ble skrevet som et lite supplement til «Harry Potter»-bøkene, men ligger nå til grunn for det som blir tre nye spillefilmer.

Det er Rowling selv som har skrevet filmmanuset, basert på det 54 sider lange magiskolepensumet hun skrev mellom to av «Potter»-bøkene.

Fabeldyr

Handlingen fra «Potter»-bøkene er flyttet 70 år tilbake i tid, til 1920-tallets USA og New York.

Hovedpersonen er magizoologen «Salamander Fisle» (Eddie Redmayne). Han reiser rundt for å dokumentere magiske dyr, til boken som senere blir pensum for Galtvort-elevene «Harry», «Ronny» og «Hermine» fra «Harry Potter»-bøkene.

fisle: Eddie Redmayne spiller hovedpersonen «Salamander Fisle».

Fisle ankommer New York med bare en liten koffert som bagasje, men størrelsen bedrar. Det viser seg raskt at kofferten er inngang til og et gjemmested for en hel zoologisk hage med fabeldyr.

Noen av dyrene kommer på avveie, noe som blir starten på en rekke komiske, fartsfylte og dramatiske hendelser for New Yorks magikere, så vel som magiløse. Sistnevnte kategori glimrende gestaltet av Dan Fogler i rollen som «Kowalski».

Hasardiøst

Det er verdt å få meg seg filmens begynnelse, for her fortelles det som bokstavelig talt senere legger mørke skygger over filmens hovedpersoner og handling. New Yorks magikere, med «Fisle» i spissen, må samle seg til det endelige oppgjøret med uvesenet som hjemsøker byen. «Fisle» allierer seg med magiker «Tina Goldstein» (Katherine Waterston) i kampen mot de mørke kreftene.

Filmens svakhet er det omfattende persongalleriet, hvor vi ikke rekker å komme inn under huden på alle rollefigurene. Det kan imidlertid forsvares siden dette er den første av tre filmer. Da må nødvendigvis publikum bli presentert for persongalleriet.

Det kan virke hasardiøst å basere tre spillefilmer på ei bok uten handling, i realiteten et lite leksikon med oppramsing av dyr fra sagn og mytologi, plassert i Rowling magiske univers. Rowlings manus holder imidlertid mål, og holder de neste filmene samme underholdningsnivå som denne, er der bare å glede seg til fortsettelsen.

Magiske øyeblikk

Johnny Depp dukker opp helt på slutten av filmen. Hans djevelske blikk blir vi nok å se mer av i neste kapittel om fabeldyrene og «Salamander Fisle».

Skal vi tro nettstedet Imbd, får David Yates også regiansvaret for oppfølgerne i 2018 og 2020. Samme Yates sto for øvrig bak de fire siste «Harry Potter»-filmatiseringene.

«Fabeldyr og hvor de er å finne» byr på magiske øyeblikk i kinomørket, som vil glede så vel liten som stor «Harry Potter»-elskere.

«Fabeldyr og hvor de er å finne»

Regi: David Yates

Med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Ezra Miller, Colin Farrell, Dan Fogler

Manus: J.K. Rowling

Nasjonalitet: Storbritannia / USA

Spilletid: 2 t. 11 min.

Aldersgrense: 12 år

Premiere: 16.11.2016