NAVN: Espen Bråten Kristoffersen (29)YRKE: Skuespiller

– God jul i stua! På HT har dere sørget for at i alle fall jeg har fått julestemning med «Et juleeventyr», hvor du spiller nevøen til Scrooge. Hvilken film gir deg julestemning?– Det må være «Love Actually». Den må jeg bare se. Ellers er jeg veldig glad i TV-serier, og må derfor se «Downton Abbey»s julespesial.

– Klassiker og ny TV-serie der. Begge sikrer nok jul i stua for deg også. Men du er jo ikke bare aktuell på HT. Du spiller jo selveste hovedrollen i «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen», som har premiere 1. juledag. Hvordan fikk du den rollen?– Jeg har faktisk spilt Klatremus over hundre ganger med Riksteateret. Da var vi faktisk innom Tromsø også. Jeg måtte riktignok innom audition, men det ble Klatremus på meg.

– Det må vel være litt annerledes å bare ha stemmen, og ikke utøve rollen, slik du gjorde på teaterscenen?– Ja. Jeg sto jo inne i et lite rom med en mikrofon og bare måtte forestille meg skogen rundt meg. Det spesielle var at vi spilte inn stemmene før de lagde selve filmen.

– Jeg så nettopp traileren til filmen. Med stop motion fikk jeg litt Wes Anderson-følelse med «The Fantastic Mr. Fox».– Ja! Det er litt i samme gate. Det er veldig nytt og fresht, samtidig som man har behandlet stoffet med respekt i forhold til Egners univers. Jeg vet det var veldig viktig for både produsenten og regissøren. I tillegg har Katzenjammer musikken til filmen, og det har virkelig gjort seg. Jeg har sett mesteparten av filmen, og det har blitt kjempefint.

– Det er mye remakes for tiden. Ikke bare Hakkebakkeskogen, men «Snekker Andersen og Julenissen». Hvilke remake ville du gjort i nordnorske omgivelser?– Da måtte det blitt «Downton Abbey» på Rådstua i Tromsø med Guri Johnson, Kristian Figenschau og Ketil Høegh.

– Ah! Da måtte vi fått til en julespesial der. Det hadde gjort seg. I kjent stil har jeg også bedt deg om å finne en skuespiller vi savner og gjerne kunne vekket til live for å få tilbake på skjermen. Hvem har du valgt ut der?– Det må bli Aud Schønemann. En ufattelig god og sjenerøs skuespiller. Jeg har ikke jobbet med henne selv, men jeg elsker å høre folk fortelle historiene om henne. I tillegg er hun av den gamle skolen med komikere, som hadde en spesiell måte å vise humor på hvor man ikke hang ut folk. Det hadde vært interessant å se det i dag.

– Men for å få henne tilbake må vi riktignok bytte henne ut og sende noen ned i grava. Hvem blir det?– Det må være Jim Carrey. Jeg er utrolig lei han. Jeg så faktisk «The Mask» her om dagen, og den fenget ikke i det hele tatt.