Noen ganger er det godt å gå på kino og slippe å se en film med handlingen lagt til ytre galakser eller superhelter som redder verden. «Manchester by the Sea» er en slik film, et skjebnedrama med mennesker av kjøtt og blod i hovedrollene.

Oppgjør med fortiden

Lee Chandler (Casey Affleck) mister broren Joe (Kyle Chandler!) brått. Han drar tilbake til den lille hjembyen Manchester i Massachusetts for å sørge for begravelsen. Da blir han mot sin vilje oppnevnt til verge for nevøen Patrick (Lucas Hedges).

Lee må også ta et oppgjør med egen fortid og en opprivende hendelse, som var grunnen til det ble slutt med kona Randi (Michelle Williams).

Fyr i handlingen

Filmen er spilt inn på location ved kysten i et vinterkaldt Massachusetts. Kulden og snøen kler filmens handling, og filmens hovedperson Lee, godt.

Handlingen bygger seg sakte, men sikkert opp, og når den bokstavelig talt tar fyr, skjer mye for hovedperson og omgivelser. Hendelsen forklarer hva som har skjedd og hva som kommer.

Gode rolleprestasjoner

«Manchester by the Sea» har få, men gode skuespillere til å fylle rollene. Filmen bæres først og fremst av Casey Affleck, en skuespiller som må grave dypt i følelsesregisteret i Lee-rollen. Kyle Chandler som spiller broren har nylig vært å se i Netflix-serien «Bloodline». Han takler overgangen fra TV-skjermen til filmlerretet utmerket. Tenåringssønnen Patrick spilles med overbevisning av Lucas Hedges.

Godt filmhåndverk

Relativt ukjente Kenneth Lonergan har både regissert og skrevet manus til «Manchester by the Sea». Han har en heldig hånd både med skuespillere og dramaturgi.

Musikken spiller også en svært viktig rolle, og er brukt med kløkt og presisjon. I noen scener overtar musikken helt for dialogen, og brukes for å underbygge stemning og følelser mellom personene i handlingen.

Oscar-favoritt

Filmen har fått fem Golden Globe-nominasjoner, blant annet for Casey Afflecks hovedrolle. Om Affleck, regissør Kenneth Lonergan eller filmen som sådan også kommer til å stikke av gårde med noen Oscar-statuetter under årets utdeling, er det vel fortjent.

Oscar-potensial eller ikke, «Manchester by the Sea» er absolutt verdt å få med seg fordi det rett og slett er en veldig god film. Ikke minst som oppladning til årets TIFF.

Fakta:

«Manchester by the Sea»Regi: Kenneth LonerganMed: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas HedgesManus: Kenneth LonerganNasjonalitet: USASpilletid: 2 t. 17 min.Aldersgrense: 12 årPremiere: 06.01.2017