– Du har åpningsfilm på TIFF. Hvordan er nervene?– Det har vært så mye jobb med klipp og teksting nå at jeg ikke har rukket å tenke på det. Det var først i dag det slo meg at det er verdenspremière. Nå kommer sommerfuglene.

– Det blir skikkelig premièrefest på The Edge og rød løper på kinoen. Har du valgt ut kjole?– Jeg har noen alternativer, men det blir opp til kjæresten min å velge. Vi skal senere på turné og festivaler med filmen, så egentlig trenger jeg 20 antrekk.

– Hva med de to unge hovedrollene. Kommer de nordover til premièren?– Så klart! Ylva, som er tantebarnet mitt, har jeg kjøpt kjole til i Gøteborg. Den var hun veldig fornøyd med. Begge gleder seg utrolig til å se filmen på kino.

– Jeg skjønner at tantebarnet ditt, Ylva (9), møter tungeskjæreren Tobias (10). Etter det jeg har blitt fortalt er han en virkelig bygdeoriginal.– Han representerer alt som er bra med Nord-Norge. Direkthet, åpenhet, humor, varme og ærlighet. Og særlig humoren. Han har replikker som sitter som støpt. Han står i god kontrast med byjenta Ylva som kommer nordover for å lære om familietradisjonen og historien til fiskerne på Myhre.

– Hvordan takler hun det?– Hun møter utfordringer, motstand og er ikke helt vant til torsk, blod og alt det der. Det er en film om mestring. Samtidig det å lære og kjenne sin historie. I en scene snakker hun med bestemoren sin, og hun forteller at ingen jenter skar tunge før. Det fascinerer Ylva og hun stiller spørsmål om kvinnerollen før i tiden.

– Siden du er regissør, kommer du deg ikke unna våre faste spørsmål. Hvilken kjent film skulle du gjerne laget en remake av i nordnorske omgivelser?– «Gladiatoren». Vi måtte bygget noen festninger og satt det i et fiskemiljø. Sivert Høyem skulle vært keiseren, mens Nils Gaup skulle vært Russell Crowe.

– Du mener ikke Mikkel Gaup?– Nei. Det hadde vært kjempemorsomt å ha sett Nils Gaup i den rollen.

– Haha! Nydelig. Men hvem skulle du gjerne hatt opp av grava og opp på lerretet igjen?– Han som spiller Tony Soprano i «Sopranos». Jeg elsker den serien og håpet på flere sesonger, men så døde han altfor tidlig.

– Er det noen vi klarer oss uten? Som vi kan sende andre veien?– John Carew. Han burde holdt seg til fotballen. Om så som fotballkommentator, eller gitt noe tilbake til lokale lag. Han har tjent så mye og burde heller endt opp som frivillig. Som skuespiller overbeviser han på ingen måter.