Eks-narkomane James Bowen og katten Bob ble verdenskjent i 2010 da han ga ut deres historie i bokform. Nå er den sanne historien klar for kinolerretet i filmen «A Street Cat Named Bob».

Det skal ikke mye til for å la seg sjarmere når det er snakk om «en historie fra virkeligheten», en helt fascinerende tam katt og en narkomans vei til et rusfritt liv.

Sjarmerende

James Bowen (Luke Treadaway) sliter nemlig med å komme seg ut av den onde sirkelen med narkotika. Å gå tilbake til miljøet frister, men Bowen bruker likevel dagtiden sin på å tigge med gitaren sin på gaten i London.

Vi møter James når han er på bedringens vei og får egen leilighet av hjelpekontakten hans i helsevesenet. Første natt hopper plutselig en katt inn vinduet hans. James gir den mat og tar den litt motvillig med seg, ettersom den nekter å forlate hans side.

James blir et fenomen over natten. «Alle» forbipasserende vil hilse på den sjarmerende og tamme katten, som hviler stille ved Bowens side, mens han spiller på gitaren ute på gaten.

Sterke temaer

Det er vanskelig å ikke bli sjarmert av både historien og skuespillerprestasjonene til katten Bob. Her har regissør Roger Spottiswoode faktisk brukt selveste Bob på settet. Altså den virkelige katten.

Bob lusker rundt villig, snur seg og er full av uttrykk som stemmer overens med stemningen og følelsene i filmen.

Tematikken er sår og vanskelig, men her har de menneskelige skuespillerne mer å spille på. Luke Treadaway er ikke spesielt overbevisende som narkoman, og minner heller om en sliten rockemusiker som virker mer bekymret over helt andre ting enn hans mangel på mat og dop.

Koselig og ordinær

Dette er definitivt en klassisk feelgood-film fra England hvor man dyrker hverdagshelter som gjør noe ekstraordinært. Derimot står verken musikken, filmingen eller skuespillerne i stil med dette. Likevel er jeg en sucker for feelgood-film fra virkeligheten og koser meg gjennom hele filmen.

Jeg ser ikke bort fra at dette kommer til å bli en aller så liten vinner i England. Her i Norge, hvor vi knapt har hørt om katten og musikeren, tror jeg denne filmen vil gå oss hus forbi. Særlig med en fullspekket TIFF-uke hvor vi gjerne tar oss en pause fra kino både i uken før og etter.

En koselig, men dessverre ordinær film fra Spottiswoode, basert på Englands bestselgende bok med samme tittel i 2012. Se ikke bort fra at Bob plukker opp en Golden Globe etter innsatsen i denne filmen.

Svak firer.

Fakta:

«A Street Cat Named Bob»Regi: Roger SpottiswoodeMed: Luke Treadaway, Ruta Gedmintas, Joanne Froggatt, Anthony Head og Beth GoddardManus: James Bowden, Garry Jenkins, Tim John og Maria NationNasjonalitet: Storbritannia, 2016Spilletid: 1t, 42mAldersgrense: 9 årPremiere: 13. januar

MUSIKALSK: Skuespiller Luke Treadaway og katten Bob. Foto: Andreas Lambis