Den 27. utgaven av Tromsø internasjonale filmfestival viser sine første filmer mandag klokken 09.00. Allerede for en uke siden åpnet billettsalget og hundrevis av mennesker møter nå forventningsfulle opp på visningsstedene for å få med seg kvalitetsfilm.

Men hvordan får du oversikt i jungelen med iranske, sørkoreanske, franske, islandske og norske filmer? Vi har plukket ut våre anbefalinger som vi mener du må få med deg.

1. «Ishavsblod»

En skikkelig western-fortelling om en utdøende kystkultur. I 2015 satte regjeringen strek for subsidier til å drive med selfangst. Vi følger en enslig skute på tur på Vestisen på det som kanskje ble Norges siste selfangstsesong. Vi har allerede sett filmen og kan melde om en sterkt visuell film med et habilt soundtrack. Denne må man se på kino.

2. «La La Land»

Filmen seiler opp som den klareste Oscar-kandidaten etter å ha gjort rent bort på Golden Globe-utdelingen i forrige uke. Ryan Gosling og Emma Stone storspiller i denne originale musikalkomedien. Verdt å få med seg før den kommer på norske kinoer og vinner Oscar.

3. «Louise by the Shore»

TIFF har alltid vært utrolig flinke til å plukke ut gode tegne/animasjonsfilmer, primært gjennom barnefilmfestivalen Verdens beste. Franske «Louise by the Shore» virker som nok et godt tilskudd på den fronten.

Her snakker vi regissøren fra «Flukten fra dyreskogen» som har laget et ensomt og filosofisk Robinson Crusoe-drama hvor en eldre dame blir strandet ensomt i et sommerferieparadis om vinteren. Kan bli en publikumsvinner.

4. «The Happiest Day in the Life of Olli Mäki»

Kan ikke redegjøre helt rasjonelt for dette, men de finske filmene er alltid de jeg ser etter først når TIFF-programmet saumfares. Det er vel noe med alltid bakenforliggende mørket og den beske humoren som nesten alltid ligger der og dupper. Dette har gitt meg noen vanvittig bra og ditto dårlige opplevelser. Denne er jeg derimot sikker på. Svart-hvitt drama med slåssing, kjærlighet og mengder med darkness, hentet fra den beinharde virkeligheten. Høres skikkelig finsk og TIFF ut. Ei saa peittää!

5. «Free Fire»

Innenfor «Overdrive»-kategorien på TIFF-programmet. Med skuespillere som Cillian Murphy («Batman Begins» og «Peaky Blinder»), Sam Riley («Control») og Oscar-vinneren Brie Larson («Room») på rollelisten kan ikke dette bli feil. I tillegg er filmen et stort skytedrama, som ut fra traileren, virker som å foregå utelukkende inne på et lager. Omtalene og tilbakemeldingene sammenligner filmen med «Shoot em Up», som var halvannen time med renspikka pistol-action. Moro for oss som elsker en god actionthriller.

6. «Elle»

Voldtektskomedie. Ja, det er faktisk det dette er. Franskmenn har for vane å provosere med både vold og sex gjennom filmer som for eksempel «Irreversible» fra 2002. «Elle» er nok ikke så drøy kost som den, men har allerede fått mange gode anmeldelser og tok to priser under Golden Globe-utdelingen i forrige uke.

7. «Atlantic»

Som den håpløse sjarkromantikeren jeg er (jeg er jo en fisker fanget i en journalist), er denne helt uunngåelig for meg. At dokumentaren tar for seg motsetninger og utfordringer i spennet mellom kystfiske og petroleum, gjør den ikke mindre aktuell eller interessant.

8. «The Distinguished Citizen»

Spås til å bli den store publikumsfavoritten av flere i TIFF-ledelsen. En morsom komedie om en prisvinnende forfatter som returnerer til sin hjemby i Argentina for første gang på 40 år. Han liker ikke oppmerksomhet, klemmer, kyss eller å hilse med håndtrykk. Når han kommer hjem blir det masse av det, i tillegg til en del fornærmede borgere som føler seg hengt ut i hans bøker. Beskrives som en deilig og skarp dramakomedie.

9. «Forever Pure»

Filmen følger fotballklubben Beitar Jerusalem FC som henter inn to muslimske spillere fra Tsjetsjenia. Fansen gjør opprør og de to spillerne får alt annet en positive tilrop på banen, selv om de scorer og gjør det godt på banen. En sterk film om Israel, identitet og politikk og hvordan rasisme kan styre et miljø med ødeleggende konsekvenser.

10. «Tungeskjærerne»

Dagens mest åpenbare anbefaling, ettersom den tross alt er åpningsfilm, lokalt forankret og ikke minst kommer til å bli en enorm publikumsfavoritt. Her følger vi barna som ikke klarer å vente til skolen er ferdig for å jobbe som torsketungeskjærer. Beskrives som en vakker fortelling om vennskap, ansvar og livet ved kysten vår.