Lørdag var han én av 16 deltakere som stilte til TIFF-mesterskap i den edle "sporten" Rævkrok. Nuvel, å kalle det en sport er kanskje å ta det langt, men det sto i alle fall ikke på seriøsiteten og kampviljen under mesterskapet.

  • SE STOR BILDESERIE FRA MESTERSKAPET HER!

30 års erfaring

Rævkrok skal visstnok være enhver selfangers fremste hobby, og lørdag fikk de modigste tromsøværingene lov til å utfordre fangstmenn i sporten. Det var nemlig i anledning norgespremièren av selfangstfilmen «Sealers»/«Ishavsblod» at mesterskapet ble avholdt, og flere av fangstmennene som figurerer i filmen deltok.

SELFANGERE: Mesterskapet ble arrangert i anledning norgespremièren av filmen "Ishavsblod". Her bryter to av selfangerne som deltok i filmen – Espen Brandal og Stein Harald Lerberg.

Ifølge Wikipedia er Rævkrok en brytelek som utføres som en duell. De skriver: "De to utøvende personene ligger på rygg, andføttes med hoftene omtrent ved siden av hverandre. Utøverne løfter det beinet som er nærmest den andre og hekter beina i hverandre ved kneleddet. Målet med leken er da å presse den andre personen ut av balanse, gjennom beina som er i kontakt."

– Jeg har mye erfaring med Rævkrok fra barndommen. Men det begynner å bli 30 år siden, sa en av deltakerne, Thomas Johansen, før mesterskapet gikk i gang. Han jobber til daglig i Statens Naturoppsyn.

– Det var gjerne i festlig lag – for eksempel på Sankthansaften – at det var Rævkrok. Det er nok en typisk nordnorsk utesport, mener han.

Rå styrke

Kollega Espen Dahl er enig.

STYRKE OG HASTIGHET: Kollegaene Espen Dahl og Thomas Johansen hadde ulike taktikker for å hente hjem seieren: Espen gikk for styrke og Thomas for hastighet.

– Ja, hos oss brukte det å bli Rævkrok i familieselskaper. Det viktigste i Rævkrok er å være råsterk i kjernemuskulaturen, mener han.

– Ja, og å ha litt vekt. Der stiller ikke jeg så godt. Jeg satser heller på kjapphet som et overraskelsesmoment, legger Johansen til.

– Og jeg satser på rå styrke, sier Dahl.

Tross sine lange kjennskap til Rævkrok, hadde ikke Johansen stor tro på egen prestasjon.

– Jeg tror jeg ryker i første omgang, og at Espen vinner. Men det viktigste er å lage litt show!

– Mye heder og ære

Det var Ingrid Kårstad, meget uoffisiell Rævkrok-mester fra Svalbard, som hadde fått den ærefulle oppgaven som dommer i mesterskapet.

TROFÉ: Dommer Ingrid Kårstad viser fram det spesiallagede trofeet fra Blåst.

– Her er det om og gjøre med minst mulig regler, men det er veldig seriøst. Det er mye heder og ære i sving, fortalte hun i forkant.

Premien til vinneren var et spesiallaget trofé fra Blåst og et selskinn.

– Det er både kvinner og menn som skal delta i dag, og Rævkrok handler mye om teknikk. Det er ikke nødvendigvis de største som vinner, sa Kårstad.

Allikevel skulle det vise seg at det var nettopp Espen Dahls rå styrke som til slutt hentet hjem seieren.