Vi har strengt tatt sett det før. En lovende businessmann som streber etter suksess, og gjør alt for å bli en legende.

I filmen «Gold» møter vi Kenny Wells (Matthew McConaughey) som vil slå tilbake etter å ha skakkjørt farens og bestefarens gruvebedrift. Slagene utføres ikke i dype gruver med hakke og spett, men på kontorene hvor man søker etter investorer som ønsker å støtte utgravningene.

I et siste desperat forsøk satser han alt han har igjen på en gravelegende med teft for å finne gull hvor ingen andre har forsøkt tidligere. Det siste krampetrekket tar Wells til Indonesias jungel, hvor gullet blir funnet.

Opp- og nedturer

McConaughey er skapt for roller hvor hver opptur følges av en større nedtur. Gestikulerende, utagerende, alkoholisert og uberegnelig. Skallet, tjukk og desperat. Dette er den versjonen av McConaughey vi møter i «Gold». Og han er flink til dette, men i løpet av to timer blir det rett og slett litt for mye av det samme. Vi rekker å bli lut lei av de samme utbruddene og hans håpløse gestikulering.

Derimot skulle jeg heller sett at regissør Stephen Gaghan tok for seg litt mer av birollene, Wells kjæreste Kay (Bryce Dallas Howard) og Michael Acosta (Edgar Ramirez), som gjør utrolig gode tolkninger av sine rollefigurer. Filmen skiller seg ikke nevneverdig ut i mengden av kvalitetsfilmer som har premiere rundt Oscar-utdelingen i februar.

Musikalsk styrke

Derimot virker det som regissøren forsøker å være Martin Scorsese i det han har laget sin versjon av «The Wolf of Wall Street». Med knalltøff popmusikk, godt forankret i 80-tallet, er det klipping og uventede vendinger i handlingen slik vi forventer fra Scorsese.

Det ender med at Iggy Pop og Joy Division skaper mer entusiasme og stemning enn det McConaughey klarer å skape med sin tid på skjermen.

Interessant historie

Filmen er inspirert av sanne hendelser omspunnet Bre-X-skandalen i Canada hvor David Walsh sto i spissen. Her er det naturligvis gjort noen egne vrier på historien, men man sitter igjen med en følelse av at de godt kunne gjort mer ut av utgangspunktet.

For eksempel er filmens store tvist rimelig anonym og uengasjerende. Wells stadige prat om at det aldri handlet om pengene, men heller at hans navn skulle bli legendarisk, blir masete og irriterende utover filmen. Et lite bomskudd fra regissørens side, men likevel seerverdig og ikke kjedelig.

Fakta:

«Gold»Regi: Stephen GaghanMed: Matthew McConaughey, Bryce Dallas Howard og Edgar RamirezManus: Patrick Massett, John Zinman og Stephen GaghanNasjonalitet: USA, 2017Spilletid: 2 timerAldersgrense: 9 årPremiere: 3. februar

KJÆRESTER: Bryce Dallas Howard og Matthew McConaughey. Foto: NF Foto: Atsushi Nishijima