I 2014 gjorde den populære byggeklossleken Lego comeback igjen. Med «The Lego Movie» overrasket produsentene ikke bare publikum, men også kritikerne som roste filmen opp i skyene. Har du ennå ikke sett filmen? Kast deg rundt og få den med deg.

Derimot er oppfølger-forsøket i å lage en egen film om «Batman», som bare hadde en birolle i originalfilmen, et relativt mislykket forsøk.

Ensom «Batman»

Filmen tar utgangspunkt i «Bruce Wayne»/ «Batmans» ensomhet, hvor han på den ene siden er hyllet av byen, og på den andre siden er mutters alene i Flaggermushulen sin. Dette endrer seg over natten når han tilfeldigvis adopterer en sønn og «Gothams» nye politisjef ønsker å implisere «Batman» i sin politistyrke.

Samtidig planlegger erkefienden «Jokeren» sin hittil største terroraksjon etter at «Batman» for ente gang har sperret ham inne bak murene på Arkhams Asylum. Sammen med alle verdens superskurker vil han nå for alvor sette en stopper for «Batmans» eksistens.

Start forfra

Filmen er til tider hylende morsom og spiller veldig godt på popkulturelle referanser i alt fra «Harry Potters» erkefiende «Voldemort» og overbruk av «Wingardium Leviosa», til britisk 50-tallsskurker i Daleks fra TV-serien «Doctor Who» som roper «Exterminate!». Dette er en svært god visuell komedie. Ikke minst med tanke på overnevnte referanser som nok dagens kids ikke har stålkontroll på, noe som gjør at vi voksne også kan ha stor glede av dette Lego-eventyret.

Dessverre er selve animasjonen total skivebom fra Warner Bros. Her burde man lent seg på originalfilmen hvor hver eksplosjon var bygget opp av tynne flammelego-brikker, karakterene var mer statiske og det var flere referanser til selve sjarmen ved å sitte på gulvet å bygge Lego fra bunnen av. I «The Lego Batman Movie» forsvinner «stop motion»-følelsen totalt og vi sitter igjen med en stilren Lego-film som har brukt bruksanvisningen slavisk. Hvor er det kreative og mulighetene til å tenke utenfor boksen?

Karakterrik

Men det er som sagt mye å kose seg med likevel. Der animasjon og billige løsninger forsvinner, berikes vi med morsomme, onde skapninger på kryss av filmuniverset. Vi møter «Sauron» fra «Ringenes Herre», samtlige «Batman»-skurker, «King Kong», «Godzilla», de flygende apene fra «Trollmannen fra Oz» og «Justice League»-teamet.

Det er ikke ofte jeg ler høyt alene i en kinosal, men når humoren i «The Lego Batman Movie» treffer, så går den rett hjem hos meg.

Fakta:

Tittel: «The Lego: Batman Movie»Regi: Chris McKayMed: Will Arnett, Michael Cera, Rosario Dawson og Ralph FiennesNasjonalitet: USA, 2017Spilletid: 1t, 38mAldersgrense: 6 årPremiere: 10. februar

SØNN: Robin blir adoptert av Batman under en gallamiddag. Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures